Bravo, djeco: Ovo je historijski rezultat matematičara iz Sarajeva

6
Radiosarajevo.ba
Bravo, djeco: Ovo je historijski rezultat matematičara iz Sarajeva
Foto: Udruženje matematičara Kantona Sarajevo / Historijski rezultat na Juniorskoj olimpijadi

Završena je 25. Juniorska balkanska matematička olimpijada (JBMO 2021), najprestižnije takmičenje za učenike osnovnih škola u ovom dijelu Evrope.

Učestvovalo je 128 takmičara iz 21 države (11 gostujućih i 10 balkanskih država).

Benjamin Mujkić je zvanično osvojio prvo mjesto i zlatnu medalju, sa maksimalnim brojem bodova!

Sara Smajić je osvojila srebrenu medalju!

Osvajači bronzanih medalja su Andrej Krčmar, Abdullah Fehratbegović, Senada Zaketović i Filip Krištić. Lideri ekipe bili su Sead Delalić i Bojan Pazin.

Ekipa Bosne i Hercegovine osvojila je ekipno četvrto mjesto, iza Rumunije, Turske i Bugarske, a ispred Srbije, Moldavije, S. Makedonije, Grčke..., saopćeno je iz Udruženja matematičara Kantona Sarajevo.

Sead Delalić, asistent na Odsjeku za matematiku, koordinator škole programiranja, te jedan od redovnih predavača u Školi matematike za nadarene učenike, ističe da je svim predavačima čast i zadovoljstvo raditi sa učenicima koji su spremni svoje slobodno vrijeme, vikende i raspust uložiti u napredak i obrazovanje.

“Posebno je lijepo pratiti razvoj učenika od prvih koraka u takmičarskoj matematici i programiranju, do prvih medalja na međunarodnim takmičenjima, a kasnije i kroz studij na našem odsjeku ili na najprestižnijim univerzitetima u svijetu”, izjavio je Sead.

“Ponosni na činjenicu da je Udruženje matematičara Kantona Sarajevo, iako osnovano sa ciljem razvoja matematike u Kantonu Sarajevo, prepoznato širom Bosne i Hercegovine, kao udruženje koje njeguje razvoj talenata, te udruženje kojem povjerenje daju roditelji i učenici iz svih krajeva države”, izjavila je predsjednica UMKS, redovna profesorica na Odsjeku za matematiku, Senada Kalabušić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije