Brammertz u BiH: Razmatrano prenošenje suđenja za ratne zločine u Hrvatsku i Srbiju

Radiosarajevo.ba
Brammertz u BiH: Razmatrano prenošenje suđenja za ratne zločine u Hrvatsku i Srbiju
Foto: Tužilaštvo BiH / Serge Brammertz doputovao u BiH

Glavni tužilac Rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu Serge Brammertz doputovao je u posjetu Sarajevu, gdje će boraviti od 28. do 30. oktobra, kao dio pripreme za godišnje obraćanje Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, prenosi Anadolu Agency (AA).

Brammertz će se u Sarajevu susresti sa glavnom tužiteljicom Tužilaštva BiH Gordanom Tadić, predsjednikom Suda BiH Rankom Debevecom, kao i sa predstavnicima institucija međunarodne zajednice. 

Tužilac Brammertz će prisustvovati i sastanku operativne radne grupe za traženje nestalih osoba na kojem će se razgovarati o izazovima u pronalaženju nestalih tokom rata i ulozi ureda tužioca u tom procesu.

Brammertz će 30. oktobra u Vijećnici u Sarajevu održati predavanje učenicima nekoliko sarajevskih srednjih škola o trenutnim izazovima kad je rijeć o međunarodnoj pravdi.

Brammertz bi izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a trebao podnijeti u decembru 2019.

Kako je saopćeno iz Tužilaštva BiH, Gordana Tadić, sa svojim suradnicima, sastala se danas sa glavnim tužiocem pri MRMKS Serge Brammertzom i njegovim timom.

“Na sastanku je razgovarano o procesuiranju predmeta Kategorije 2, koji su proslijeđeni iz Haškog tribunala, a koji se procesuiraju nakon podignutih optužnica u Tužilaštvu BiH, kao i mogućnostima prenosa predmeta Kategorije 2 u Hrvatsku i Srbiju, radi otklanjanja zastoja u procesuiranju zbog nedostupnosti optuženih, kako bi se procesuirali pod nadzorom tužilaštva pri MRMKS”, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Također, na sastanku je razgovarano i o prenosu predmeta iz Tužilaštva BiH prema pravosudnim institucijama oba entiteta i Brčko Distrikta BiH, tekućim i planiranim aktivnostima u 2019. godini, budućim sastancima glavnih tužitelja regiona, te aktivnostima na ekshumacijama i potragama za nestalim osobama.

“Tužilaštvo BiH je iskazalo potrebu za unaprijeđenjem saradnje u budućnosti, sa MRMKS uključujući između ostalog i organiziranje obuka i razmjene iskustava između dvaju tužilaštva. Tužilaštvo MRMKS i Tužilaštvo BiH održavaju redovne radne sastanke sa ciljem što efikasnijeg procesuiranja predmeta ratnih zločina, borbe protiv nekažnjivosti ratnih zločina, kao i ulaganja dodatnih napora u procesu traženja i identifikacije nestalih osoba”, saopćeno je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije