Braća Zaim i Zejad u Potočarima će naći vječni smiraj

Anadolija
Braća Zaim i Zejad u Potočarima će naći vječni smiraj
Braća Zaim (21) i Zejad (19) Imamović bit će ukopani jedan do drugoga na kolektivnoj dženazi u Potočarima utorak, 11. jula.

S ocem Mustafom i drugim rođacima, komšijama i prijateljima krenuli su u julu 1995. godine kroz šume do slobodne teritorije. Međutim, do Tuzle nikada nisu došli. Njihovi posmrtni ostaci pronađeni su u dvije masovne grobnice. 

S ocem Mustafom su se razišli nakon jedne od zasjeda u šumama oko Srebrenice. Više se nisu sastali. Sve do jučer, kada je kamion s posmrtnim ostacima srebreničkih žrtava stigao u halu bivše Fabrike akumulatora u Potočarima. 

Drži otac ruke na dva tabuta prekrivena zelenom plahtom, poredana jedan do drugoga. Imali su samo 19 i 21 godinu. 

"Ukopat ću dva sina - Zaima i Zejada. Krenuli su preko šume te '95. Tek ove godine su spremni za ukop", kaže Mustafa. 

Ubijeni su dok su kroz šume pokušavali doći do slobodne teritorije - Tuzle. 

"Zaima sam pronašao u Kasabi, a Zejada na Crnom brdu - Križevačke njive", kaže Mustafa, koji je također 1995. iz Srebrenice krenuo na "put spasa" i do slobodne teritorije došao nakon 15 dana. 

"Krenuli smo zajedno, ali smo se razišli po šumi. Imali su samo 19 i 21 godinu", kaže neutješni otac i poručuje da samo on zna kako mu je. 

"Ne znam kako će im mati ostati živa ionako ima slabo srce. Ostala je kod kuće, ne znam šta će biti s njom", priča Mustafa, dok suze teku niz umorno lice. 

Još uvijek traži brata koji je ubijen zajedno s hiljadama muškaraca i dječaka u šumama oko Srebrenice. 

"Mislio sam da će biti zajedno sa mojim sinovima, ali brata još nema", dodaje.  

U utorak, 11. jula, će biti klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop za 71 žrtvu genocida počinjenog u julu '95. godine na području Srebrenice. 

Među 71 žrtvom koje će ove godine biti ukopane na kolektivnoj dženazi, nalazi se i sedam maloljetnika. Najmlađa žrtva koja će biti ukopana 11. jula u Potočarima je 15-godišnji Damir (Kemal) Suljić čiji posmrtni ostaci su pronađeni u bratunačkoj masovnoj grobnici Blječeva, a najstarija Alija (Huso) Salihović, rođen 1923. Njegovi posmrtni ostaci su pronađeni u masovnim grobnicama Zeleni Jadar i Pusmulići.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije