Blagdani / Božićna poruka Puljića i Vukšića: Srcem trebamo biti blizu jedni drugima

23. 12. 2020. u 14:35:00 Anadolija

Shares: 0

Pandemija koronavirusa nametnula je pravilo fizičke distance jednih od drugih kako bi se smanjila mogućnost širenja zaraze. I dok tako uzajamno čuvamo svoje fizičko zdravlje, srcem možemo i trebamo biti blizu jedni drugima i zbiljski izražavati radost Božića te uputiti iskrene čestitke, poručili su danas u Sarajevu vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić i nadbiskup koadjutor mons. Tomo Vukšić u poruci povodom katoličkog Božića. 

"Čestitajući Božić, želimo vam svima dobro zdravlje u tijelu i duši. I neka vas dragi Bog čuva, a Isusova Majka, zdravlje bolesnih, neka vas zagovara", rekao je Puljić.

U božićnoj poruci povodom najradosnije kršćanske svetkovine navodi se da je "izvor božićne radosti u tomu što je Bog ušao u našu stvarnost rodivši se kao dijete da bi nam očitovao svoju ljubav i zagrlio nas u našoj stvarnosti".

"A da bi ta vjernička radost bila potpuna, pripravljamo srca da se Bog, koji je s nama, rodi i u našim srcima, našim dušama. Ta priprava kroz vrijeme došašća – uz poštivanje odredaba nadležnih vlasti u vrijeme pandemije – neka bude po obavljanju osobne ispovijedi i kroz kajanje kojim otvaramo srce Isusu da se On u njemu nastani", navodi se u poruci i dodaje:

"Da bi istinski božićni mir zaživio u nama i među nama, opraštamo jedni drugima jer je i nama Bog oprostio. Taj božićni mir treba zagrijati naše međuljudske odnose kroz pomirenje i praštanje te izgrađivanje međusobne solidarnosti. Kao što je nas Bog obradovao svojom blizinom, i mi želimo tako svojom ljubavlju, pa makar i skromnim gestama, donijeti radost onima koji nas trebaju i našu pomoć očekuju".

Čitajući božićnu poruku Puljić je istakao da "slaviti božićno otajstvo jest put učvršćivanja vjere u osobnom životu, koja će izgrađivati obiteljsko i župsko zajedništvo. Neka to svjetlo vjere obasja našu nadu i neka nam pomogne prigrliti život s ljubavlju koja nam se očitovala i darovala".

"Ne dopustimo da nam u slavlju Božića ukradu Isusa mentalitetom potrošnje ili možda frustracije jer smo ove godine, u fizičkim i materijalnim okvirima, prinuđeni skromnije slaviti svetkovinu. Narodna izreka veli: 'Nije bogat onaj koji puno ima, nego komu malo treba', to je onaj koji je i s malo zadovoljan. Ne dajmo se zavesti javnim mnijenjem koje potrošačkom groznicom nameće zaborav Isusa u slavlju Božića. Posebno je opasno što je nastala klima da se troši više nego se ima, pa onda nakon toga nastane napetost i tjeskoba kako nadoknaditi potrošeno. Nažalost, nije to napast samo pojedinaca, nego i cijelog društva. Naspram tomu, slavlje Božića je svetkovina jer slavimo Boga koji nam je blizu", navodi se u poruci i dodaje:

"Božić nije 'praznik', nego blagdan jer nam je Bog darovao sve svoje blago, te ne slavimo prazninu, nego očitovanu ljubav Božju".

Puljić i Vukšić naveli su da žele posebno da Božić u svima probudi iskrenu ljubav prema životu, riječima:

“Neka to dožive djeca: ne toliko da ih zatrpamo darovima, nego neka u srcu osjete da su prihvaćena i vrjednovana te ih približimo Isusu i Isusa njima. Zato vama, djeco, želimo istinski radostan i blagoslovljen Božić".

"Svim bolesnima, razočaranima, onima koji su izgubili nadu, božićno svjetlo neka donese utjehu i probudi pouzdanje u Boga koji nam se približio i kroz Božićno Dijete očitovao svoju ljubav. Neka svaki čovjek u svom životu i radu prepozna u ovom Božićnom Djetetu izvor radosti i snage suočavajući se sa svagdašnjicom i svim izazovima", poručili su Vinko Puljić i Tomo Vukšić.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA