Božićna liturgija u Sabornoj crkvi: Mirom sve započinje i sve završava

0
Radiosarajevo.ba
Božićna liturgija u Sabornoj crkvi: Mirom sve započinje i sve završava
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Liturgija u Sabornoj crkvi

Širom svijeta pravoslavni vjernici danas slave Božić, najradosniji hrišćanski praznik.

Božićna liturgija kojom su pripadnici pravoslavne vjeroispovijesti dočekali ovaj praznik jutros je služena u crkvama širom Bosne i Hercegovine.

Sveta liturgija jutros je održana i u Sabornoj crkvi Presvete Bogorodice u Sarajevu.

S obzirom na to se Božić obilježava u vrijeme pandemije i propisane epidemiološke mjere, liturgiji je prisustvovao mali broj vjernika, uz propisano nošenje maski i održavanje socijalne distance.

Jutarnja liturgija za Božić najveća je i najvažnija liturgija koja se služi na taj praznik, prenosi Anadolija.

Tokom liturgije poručeno je da je mir jedan od najčešćih pojmova koji se susreće u svetom pismu.

"Mirom sve započinje i mirom se sve završava. Mir je stanje srca i duše. Poruka današnjeg praznika obavezuje nas da svuda oko sebe gradimo mir. Svi mi znamo sta znači kada se nemir useli u srce, kada nemir parališe razum, kada čovjek počne da bježi od drugih i da se zatvara u svoju krhku tvrđavu izgubljen i nemoćan za svako dobro djelo i susret s drugim", poručeno je danas u Sarajevu.

Nakon jutarnjeg bogosluženja vjernici kod kuća nastavljaju slavlje uz objed s porodicom i prijateljima.

Božiću prethodi 40-dnevni post, a na sam dan praznika trpeza je bogata i mrsna. U domovima pravoslavnih vjernika za Božić se mijesi česnica i ona se lomi na onoliko dijelova koliko ima ukućana. U česnicu se stavlja i novčić, koji simbolizira dar novorođenom Hristu.

Prema običaju, kod pravoslavaca na Božić u kuću rano ujutro dolazi polaznik, prema pravilu muškarac, koji čestita praznik i poželi sreću, napredak i zdravlje domaćinovom domu.

Uoči Božića unosi se badnjak u kuću.

Na ovaj praznik pravoslavni vjernici se pozdravljaju sa "Hristos se rodi", a odgovara se s '"Vaistinu se rodi'". Božić se slavi tri dana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije