BiH / Božić u Visokom vjernici dočekali u urušenoj crkvi, nacionalnom spomeniku

07. 01. 2019. u 07:44:00 Naim Kavazić

Shares: 135

Pravoslavni vjernici danas obilježavaju najveći i najradosniji pravoslavni praznik Božić, kojim se obilježava Hristovo rođenje.

"Božić se praznuje tri dana kao uspomena na dan rođenja Isusa Hrista,  i praznik je rađanja novog života, praznik djece i djetinjstva. U hrišćanstvu Božić označava dolazak Boga na zemlju, čija je misija spasenje ljudskog roda i predstavlja ispunjenje obećanja da Bog neće napustiti čovjeka, već će mu poslati Spasitelja", kazao je u razgovoru za Radiosarajevo.ba paroh visočki, protojerej Miljan Rađenović.

Ističe da je to najradosniji hrišćanski praznik, kojem prethodi Badnji dan, a kojeg su visočki pravoslavni vjernici obilježili u Crkvi Svetog velikomučenika Prokopija koja je izgrađena 1857. godine i proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

"U crkvi se nalazi jedna od najpoznatijih i najvećih zbirki ikona na prostoru BiH koja je nastala poklonima parohijana, a najstarija je urađena u vizantijskom ikonografskom maniru i potiče iz 15. vijeka", rekao je Rađenović.

Međutim, iako je proglašena nacionalnim blagom, Rađenović naglašava da je hram u veoma lošem stanju i da prijeti opasnost od obrušavanja zidova.

"Na najradosniji praznik želim da skrenem pažnju na činjenicu da je došlo krajnje vrijeme za obnovu crkve. U današnje vrijeme ljudskom razumu i dostojanstvu ne priliči stanje ovog objekta", dodaje protojerej Rađenović.

Crkva Svetog velikomučenika Prokopija u Visokom - undefined

FOTO: Radiosarajevo.ba / Ulaz u Crkvu Svetog velikomučenika Prokopija u Visokom

Prema njegovim riječima, do sada su nekoliko puta aplicirali s projektima obnove prema nadležnim ministarstvima, ali do velikog pomaka u obnovi svih ovih godina nije bilo.

"Oni koji su na vlasti, ako misle dobro ovoj zemlji, narodima koji žive u BiH i sebi, ne smiju dopustiti da ovakve drevne svetinje, spomenici vjere i kulture, kao što je Crkva Svetog velikomučenika Prokopija u Visokom propada", istakao je.

U razgovoru smo se dotakli i vandalskog čina iz polovine prošle godine, kada je oskrnavljena tek obnovljena i osveštana crkva Rođenja Presvete Bogorodice u selu Čekrčići u Visokom, tako što je zapaljena unutrašnjost i inventar u samoj bogomolji.

"Nažalost, ovaj događaj je veoma uznemirio sve pravoslavne vjernike i poslao veoma ružnu poruku svim normalnim ljudima u BiH i nadam se da se nikad i nigdje neće dogoditi ništa slično", rekao je za Radiosarajevo.ba Rađenović.

Paroh visočki, protojerej Miljan Rađenović - undefined

FOTO: Radiosarajevo.ba / Paroh visočki, protojerej Miljan Rađenović

Kako kaže, zahvaljujući Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica odmah je sanirana šteta koja je prouzrokovana, ali je ovaj vandalski čin veoma uznemirio sve pravoslavne vjernike i povratnike Srbe u Visokom.

Rađenović je rekao da je na području visočke parohije ostalo još 30-ak pravoslavnih domova koji su naseljeni pretežno starijim stanovništvom, koji se nadaju da će sljedeći Božić dočekati u obnovljenoj crkvi.

"Nadam se da ćemo sljedeći Božić dočekati u svoj ljepoti naše srkve, koja će biti ogledalo općine, naroda i svih nas koji će dolaziti i poštovati ovu svetinju" istakao je u razgovoru za Radiosarajevo.ba paroh visočki, protojerej Miljan Rađenović.

Crkva je proglašena nacionalnim spomenikom BiH odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH 8. marta 2004. godine.

Nacionalni spomenik sastoji se od crkve, crkvenog dvorišta, ogradnog zida, ulazne kapije, parohijskog doma i pokretnog nasljeđa koje čini 18 ikona.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA