Protojerej Rađenović: Nakon paljenja crkve, visočki Srbi su uznemireni i u strahu

N. K.
Protojerej Rađenović: Nakon paljenja crkve, visočki Srbi su uznemireni i u strahu
FOTO: Radiosarajevo.ba / Oskrnavljena nedavno obnovljena i osveštana crkva Rođenja Presvete Bogorodice u Čekrčićima
U noći sa subote na nedjelju proteklog vikenda dogodio se vandalski čin kojim je oskrnavljena nedavno obnovljena i osveštana crkva Rođenja Presvete Bogorodice u Čekrčićima koji je šokirao sve povratnike srpske nacionalnosti u Visokom.

U razgovoru za Radiosarajevo.ba paroh visočki, protojerej Miljan Rađenović govori kako je u ovom vandalskom činu uništen i izgorio veći dio predmeta, kao što su ikone i svete knjige, a vatra je zahvatila i dio krovne konstrukcije.

"Nažalost, ovaj događaj je veoma uznemirio sve pravoslavne vjernike i povratnike Srbe u Visokom i šalje veoma ružnu poruku svim normalnim ljudima koji razmišljaju da se vrate na svoja ognjišta. Odmah nakon što su nam lokalni Srbi koji žive u Čekrčićima, gdje se dogodio ovaj nemili događaj, javili da je došlo do skrnavljenja ove bogomolje, u zapaljenu crkvu su stigli i pripadnici Policijske stanice Visoko koji su izvršili uviđaj. Prema našim saznanjima, pripadnici MUP-a ZDK uveliko rade na pronalasku počinitelja", rekao je protojerej Miljan Rađenović za Radiosarajevo.ba.

Oskrnavljena nedavno obnovljena i osveštana crkva Rođenja Presvete Bogorodice u Čekrčićima - undefined

FOTO: Radiosarajevo.ba / Oskrnavljena nedavno obnovljena i osveštana crkva Rođenja Presvete Bogorodice u Čekrčićima

Prema njegovim saznanjima, policija u Visokom već privodi osobe koje se dovode u vezu sa ovim slučajem.

"Ovaj događaj je potresao malobrojnu zajednicu pravoslavnih vjernika koja živi na području Visokog. Mnogi od njih nakon ovoga se osjećaju nesigurno i u strahu su. Svi se nadamo da će pripadnici MUP-a ZDK-a u što kraćem vremenskom okviru završiti istragu i objaviti imena vandala koji su ovo učinili“, dodao je Rađenović.

U proteklim danima, ovo područje i lokalne povratnike obišli su član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, mitropolit dabrobosanski Hrizostom, federalni ministri Aljoša Čampara i Edin Ramić, kao i predstavnici kantolne i lokalne vlasti.

Također, i Islamska zajednica u BiH je najoštrije osudila ovaj vandalski čin.

Ivanić je rekao kako ovakvi incidenti ne doprinose normalnom suživotu, te šalju obeshrabrujuće poruke Srbima povratnicima u Federaciju BiH.

Naglasio je potrebu da srpski predstavnici na svim nivoima vlasti još više rade na tome da se Srbima u Federaciji BiH obezbijede normalni uslovi za život.

"Prilikom posjete Ivanića, obišli smo i srpsku pravoslavnu crkvu svetog Prokopija u Visokom koja je izgrađena 1857. godine i nacionalni je spomenik Bosne i Hercegovine, a koja se nalazi u veoma lošem stanju i propada. Član Predsjedništva BiH je rekao da će u narednom periodu izvršiti pritisak na institucije kako u FBiH tako i u BiH da se što prije krene u obnovu ove bogomolje, koja je prema historijskim dokumentima jedna od tri najstarije u BiH“, istakao je protojerej Miljan Rađenović za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije