Bosna traži pravdu za Shireen Abu Akleh: Ubijanje novinara je pokušaj da se ubije istina

0
Radiosarajevo.ba
Bosna traži pravdu za Shireen Abu Akleh: Ubijanje novinara je pokušaj da se ubije istina
Foto: Twitter / Shireen Abu Akleh

Ne znam ko je prodao domovinu. Ali sam vidio ko je platio cijenu… (Mahmud Derviš)

I vas se tiče taj zločin, jer znate: ko ubije nedužna čovjeka, kao da je sve ljude pobio. Sve nas su ubili nebrojeno puta, braćo moja ubijena… (Derviš i smrt, Meša Selimović)

Ubijanje novinara je uvijek pokušaj da se ubije istina. To vrijedi i u ovom slučaju, kaže u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba dugogodišnji urednik i novinar, generalni sekretar Društva novinara Bosne i Hercegovine Fedžad Forto povodom 100 dana od zločina izvršenog pred očima cijelog svijeta, ubistva novinarke Al Jazeere Shireen Abu Akleh u Palestini u vatri izraelskih okupacijskih snaga.

Žrtve u strahu, šta donosi Izborni zakon: Mogu li Plavšić, Kordić i Abdić u Predsjedništvo BiH?

Žrtve u strahu, šta donosi Izborni zakon: Mogu li Plavšić, Kordić i Abdić u Predsjedništvo BiH?

100 dana od ubistva: Al Jazeera Balkans poziva na hapšenje odgovornih za smrt Shireen Abu Akleh

100 dana od ubistva: Al Jazeera Balkans poziva na hapšenje odgovornih za smrt Shireen Abu Akleh

"Nažalost, desetine novinara širom svijeta ubijeni su od početka godine. Izgleda da je nekada strašna cijena koja se mora platiti za istinu", rekao je Forto za naš portal.

Hajrudin Somun, ugledni novinar i diplomata, dugogodišnji izvještač sa Bliskog istoka i autor "Palestinske Nakbe", kapitalnog djela o "palestinskom pitanju" na našim jezicima, kaže za naš portal da teško povodom 100 dana od ubistva Abu Akleh reći nešto više nego što je govorio „kad je svijetom medija i društvenih mreža kružio snimak kako se sklupčala, uza zid, pogođena snajperom izraelskig vojnika“. 

Pogotovo je, veli, teško danas kad se istim tim medijima pronose reagiranja na jučerašnju nesmotrenu izjavu palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa u Berlinu kako su Izraelci nad Palestincima od 1947. godine izvršili „50 holokausta“.

„Shireen je pala 11. maja dok je izvještavala o akciji „smirivanja“ nezadovoljstva u izbjegličkom logoru u Dženinu, na sjeveru palestinske Zapadne obale koja je pod permanentnoj izraeslkoj okupaciji. Taj grad na sjeveru antičke Palestine, u dolini između bogatih vrela vode po kojima je i dobilo ime, je već pola vijeka nabijeno palestinskim izbjeglicama, o čijem je otporu okupaciji Shireen“, kazao je Somun.

Podsjeća da je Shireen izvještavala trideset od 52 godine života, pa nije čudo što je za sve Palestince bila heroina njihovog otpora. 

„U tom istom Dženinu je 1. avgusta ubijen 17-godišnji Dirar al-Kafrini, a od oko šezdeset Palestinaca stradalih u sukobu s okupacijskim vlastima od početka ove godine, trećina su bili iz tog mjesta“, ocijenio je Somun.

Inače, sve su istrage došle do istog zaključka: potvrđujući iskaze očevidaca da su Shireen Abu Akleh ubile izraelske okupacione snage. Takvi zaključci potvrđuju tvrdnje Al Jazeera Media Networka i porodice Abu Akleh da je Shireen namjerno bila meta izraelskih okupacionih snaga. 

Potkrijepljena ovim nalazima, Al Jazeera i dalje poziva na nezavisnu i nepristrasnu međunarodnu istragu.

U sklopu svoje globalne kampanje privođenja pravdi odgovornih za ubistvo Shireen Abu Akleh i otkrivanja istine svijetu, Al Jazeera Media Network mobilizirala je međunarodne pravne stručnjake da predaju spis slučaja Uredu tužitelja Međunarodnog krivičnog suda (ICC) u Hagu.

Pravda za Shireen i odgovornost za ubice

Kako bi obilježili 100 dana od atentata na Shireen Abu Akleh, Al Jazeera Media Network organizira bdijenja solidarnosti u svom sjedištu u Dohi i diljem svojih ureda širom svijeta u kojima će sudjelovati kolege Shireen Abu Akleh.

Mreža poziva sve međunarodne organizacije za ljudska prava i slobodu medija, vlade, novinare i utjecajne osobe da usmjere napore u četvrtak, 18. augusta, tražeći pravdu za Shireen Abu Akleh i odgovornost za njene ubice.

Al Jazeera Media Network obnavlja svoje obećanje Shireeninoj porodici i kolegama širom svijeta da ostaje predana njenoj stvari i neumoljiva u naporima da osigura pravdu za Shireen Abu Akleh.

Abasova nesmotrena izjava

Za izjavu Mahmuda Abasa, istakao je Somun, možda je blago reći da je nesmotrena, pogotovo što je izrečena na tlu Njemačke, pred njenim kancelarom Olafom Scholzom koji je, kako danas izvještavaju mediji, zanijemio slušajući ga. Kasnije tek izjavio da je „osobito za nas Nijemce svaka relativizacija Holokausta nepodnošljiva i neprihvatljiva.“ 

„Palestincima je neophodna podrška Njemačke i cijele Evrope, pa nema potrebe dovoditi u sumnju, a kamoli porediti s Holokaustom i dotle umnožavati patnje koje su Palestinci trpjeli proteklih 75 godina. U prvi mah sam pomislio da Abu Mazin upotrijebio arapski izraz „En-nakba“, kako se naziva palestinska katastrofalna 1948. godina, ali sam provjerio putem Youtube-a da jeste rekao „pedeset holokusta““, izjavio je Somun.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije