Novinarke kao mete napada: Rastući problem a zaštita minimalna

0
V.A.Z.
Novinarke kao mete napada: Rastući problem a zaštita minimalna
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / O zaštiti novinarki u Bosni i Hercegovini

odno zasnovano nasilje ispoljava se kroz različite vidove, a jedan od sve prisutnijih, sa rastućim trendom, je nasilje prema novinarkama u javnom, medijskom i online prostoru. 

Statistika Udruženja BH novinara pokazuje da se od ukupnog broja napada u 2021. godini, 70% desilo od strane javnih zvaničnika prema novinarkama, a 35% rodno zasnovanog nasilja se dešava u online prostoru.

Zašto je nasilje u porastu, kako ga prepoznati, kako zaštititi novinarke i koji mehanizmi i institucije su nadležni za ovaj problem? 

Volodimir Zelenski u noćnom videoobraćanju naciji priznao: "Stanje je teško"

Volodimir Zelenski u noćnom videoobraćanju naciji priznao: "Stanje je teško"

Na ovu temu danas je održana konferencija u organizaciji Udruženja BH novinari. Događaj je okupio veliki broj sudionica i sudionika iz medija, pravosuđa, službi sigurnosti i institucija vlasti. Konferencija je problematizirala rastući trend napada na novinarke u svjetlu sve veće prisutnosti seksizma i mizoginije u medijima i društvu i načine na koji rodni (ženski) identitet novinarki karakteriše prirodu ovih napada.

O zaštiti novinarki u Bosni i Hercegovini  - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: O zaštiti novinarki u Bosni i Hercegovini

Arijana Saračević Helać, Vanja Stokić i Zinaida Đelilović, samo su neke od novinarki koje su bile mete nasilja, a o svojim iskustvima govorile su na konferenciji. 

O različitim aspektima ove problematike govorili su Mario Divković, Larisa Halilović, Mirna Miljanović, Ajmed Efendić, Sabina Sarajlija, Saliha Đuderija, Ognjen Janeski, Maša Mileusnić i Zlatiborka Popov Momčinović. 

Ambasador Ujedinjenog Kraljevstva i Sjeverne Irske u BiH Mathew Field istaknuo je da je njegova zemlja uspostavila koaliciju s preko 50 zemalja širom svijeta, s ciljem odbrane nezavisnosti medija, koja podržava više od 3000 novinara. žu zadnje vrijeme svjedočimo povećanju na slobodu medija i rast broja napada, uvreda i prijetnji novinarima i novinarkama, što učvršćuje koaliciju u nastojanjima da im pruži različite vidove podrške. 

"Jake profesionalne mreže povezuju novinare, a mentorske mreže mogu ih osnažiti. Kao vlada UK, mi vidimo potrebu za prevencijom. Ostat ćemo posvećeni pružanju podrške nezavisnim medijima i rodnoj ravnopravnosti u njima", rekao je, između ostalog, Field.

O zaštiti novinarki u Bosni i Hercegovini  - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: O zaštiti novinarki u Bosni i Hercegovini

Generalna tajnica Udruženja BH Novinari Borka Rudić, sažela je zaključke i preporuke konferencije:

"Potrebno je raditi na uspostavljanju veće saradnje institucija u sankcionisanju  napada na novinarke. Mediji, policija, tužilaštva i sudovi moraju otvoreno da sarađuju i dijele znanja. Drugi segment je edukacija, ne samo institucija, već i samih novinarki i novinara, urednika i vlasnika medija, kako bi znali prepoznati rodno zasnovano nasilje i kojim mehanizmima se može sankcionisati. 

Potrebno je formirati mreže podrške novinarima i novinarkama, kao i jačati podršku unutar samih redakcija. Raditi na unapređenju zakonske regulative, te formirati intersektoralne radne grupe. Važna je individualna podrška žrtvama nasilja, jačanje psihosocijalne pomoći, te unapređenje mentalnog i fizičkog zdravlja novinarki i novinara. Na kraju, potrebno je i unutar onih medija koje ih nemaju, kreirati interne procedure koje će učiniti održivom podršku žrtvama nasilja.

Konferencija je organizovana u saradnji sa Media for All programom kojeg finansira Vlada Velike Britanije, a sprovodi Britansko Vijeće u saradnji sa Thomson fondacijom, BIRN-om i INTRAC-om u zemljama Zapadnog Balkana.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije