Boško Jakšić o pobjedi Macrona: Izbjegnut je politički zemljotres u Evropi

0
F. V.
Boško Jakšić o pobjedi Macrona: Izbjegnut je politički zemljotres u Evropi
Foto: EPA-EFE / Emmanuel Macron

Emmanuel Macron je novi-stari predsjednik Francuske. On će nakon Jacquesa Chiraca 2002. godine biti prvi predsjednik jedne od vodećih zemalja Evrope koji je osvojio drugi mandat.

Macron, kandidat stranke "La Republique En Marche!" (LREM), dobio je 58,2 posto od ukupnog broja glasova. Kandidatkinja krajnje desničarske Nacionalne fronte, Marine Le Pen, osvojila je 41,8 posto glasova, najviše u njene posljednje tri neuspješne predsjedničke kandidature.

Polarizacija Francuske

Ugledni vanjskopolitički analitičar iz Beograda, jedan od najboljih u regiji, Boško Jakšić, u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba uoči izbora, u petak, predvidio je novu pobjedu Macrona.

Američka ambasada u Sarajevu oštro kritikovala ministra Ramu Isaka

Američka ambasada u Sarajevu oštro kritikovala ministra Ramu Isaka

Večeras kaže da su Francuzi ostali vjerni svom izbornom ritualu, a to je to je da u provom krugu kažnjavaju aktuelnog predsjednika i šalju mu poruke upozorenja.

U drugom krugu odluče da ne idu toliko daleko, da u Jelisejsku palatu pošalju kandidatkinju krajnje desnice. Blizu 50 miliona birača je bilo u dilemi da li da glasaju viđeni strahom od opasne antievropske, antiimigracione, islamofobne pa i proruske agende Mari le Pen, ili da iskažu ljutnju koju imaju Macronu. Tehnokrati za koga tvrde da je izgubio kontakt sa narodom“, ističe Jakšić.

Proevropski centrista Macron je, kaže Jakšić, ipak, napravio reprizu drugog predsjedničkih izbora od prije pet godina i pobijedio evroskeptičnu desničarku.

„Mada s mnogo manjom marignom glasova nego što je to bio slučaj 2017. godine, što nagovještava da se francusko društvo polarizuje. Da se okreće ekstremima. Ne zaboravimo da je treći kandidat bio lider krajnje ljevice“, pojasnio je.

Boško Jakšić - undefined

Foto: Medija centar Srbije: Boško Jakšić

Teško vrijeme za Macrona

Nadalje, Jakšić ističe da je izbjegnut jedan politički zemljotres u Evropi, te da su svakako su i u Washingtonu mogli da odahnu.

„Ono što čeka Macrona u drugom mandatu nikako neće ličiti na medeni mjesec kaka već imao prije pet godina. On će morati da krene s reformama koje nisu popularne i ne isključuje potrese kakve su bili protesti „žutih prsluka“ prije četiri godine. Čekaju ga parlamentarni izbori u junu ove godine, gdje bi se moglo reći da je to treći krug predsjedničkih izbora. U dosta podijeljenoj Francuskoj će se stvoriti i stvaraju tri bloka. Jedan oko Macrona, drugi oko La Pen i treći blok je krajnja ljevica koja traži svoje šanse“, analizira sagovornik portala Radiosarajevo.ba.

Zato smatra da Macrona čeka „teško vrijeme“

„Svakako ne lagodno. Ono što je karakteristika ovih izbora jeste visok procenata apstinenata. Blizu 28 posto Francuza je smatralo da nema potrebe da izađe na izbore! Mnogi od njih su zgađeni politikom i opcijama koje se nude. Tako da će za parlamentarne izbore svakako se boriti za glasove, ne bih rekao neopredijeljenog, nego nezadovoljnog biračkog tijela koje nije izbore“ , dodo je.

Pobjeda ili poraz

Emmanuel Macron - undefined

Foto: EPA-EFE: Emmanuel Macron

U rezimeu rezultata francuskih izbora ističe „da je pobjeda Macrona i njegov poraz“.

„Upravo zato jer je desnica zabilježila nezapamćene uspjehe. U porazu Le Pen se kriju elementi pobjede jer je uspjela da animira prije svega niže slojeve francuskog društva. Što je u svome sukobu sa tzv. „predsjednikom bogatih“ uspjela da uz sebe dobije značajan dio radničke klase i ruralnih sredina“, primijetio je.

Kako zaključuje, Macronu će trebati mnogo političke vještine da to na neki način uspije da vodi.

On je rekao da se osjeća predsjednikom svih Francuza. Kad je spomenuo ime Le Pen okupljeni na trgu kod Ajfelovog tornja su počeli da uzvikuju. On ih je zamolio da to ne rade. To je gest državničkih i politički. Međutim, Macrona mnogo više problema očekuje na unutrašnjem planu nego na spoljnopolitičkom, gdje mu je značajno pomogao i rat u Ukrajini. On će moći da nastavi s ambicijom da poslije odlaska Merkel bude zaista vodeći političar Europske unije“, zaključio je Jakšić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije