Bosanski Dubočac - zaboravljeno mjesto

Radiosarajevo.ba
Bosanski Dubočac - zaboravljeno mjesto

Bosanski Dubočac, naselje u Bosanskoj Posavini, smješteno na desnoj obali rijeke Save u općini Derventa, koje potječe iz doba srednjovjekovne Bosne, gotovo je "zaboravljeno mjesto".

Njegovi nekadašnji stanovnici okupe se  jednom godišnje na Skupštini  Udruženja ''Bosanski Dubočac i njegovi ljudi'' u namjeri da "otrgnu od zaborava" lijepa prošla vremena.

Jer, Bosanski Dubočac prije rata je imao školu, biblioteku, čitaonicu, tamburaški orkestar, zanatske i trgovinske radnje, mjesni i matični ured, skelski prijelaz preko Save kojom su plovili brodovi i šlepovi. Bio je i zadružni dom i otkupna stanica, a imali su i vlastitu ekonomiju.

Savsku obalu su krasili brojni čamci, vrške ribara i pješčara, Slavonke su četvrtkom u ''rajs korpama'' na glavi nosile svoje proizvode na derventsku pijacu, a Bosanke na konjskim kolima. Svaki dan su autobusi prevozili mnoštvo putnika u svim pravcima, prisjećaju se Dubočani vremena kada je u njihovoj čaršiji bilo živo.

Udruženje planira  izdavanje knjige o ovom malom, gotovo zaboravljenom mjestu, koje bi s razvojnim turističkim i privrednim projektima moglo ponovo oživjeti.

Smatraju da je pisanje knjige neophodno te treba uknjižiti porodice i imena onih koji su nekada živjeli u Dubočcu, navodeći da ukoliko se ne zapišu priče o ovom mjestu i njegovim ljudima, cijelo jedno vrijeme, čitavo dvadeseto stoljeće, uskoro bi mogao otići u zaborav.

Do sada je o Bosanskom Dubočcu u svojim djelima najviše pisao Alija H. Dubočanin, piše Fena.

Saradnja Udruženja s Općinom Derventa "izrodila" je obnovljenu zgradu bivše ambulante u Bosanskom Dubočcu, te društveni dom projektovan u stilu tradicionalne bosanske kuće, koji je namijenjen za potrebe mještana i šire društvene zajednice.

Program i sadržaj rada tog doma namijenjen je mladima kojima je ova ustanova nedostajala.

Paralelno s poslovima na izgradnji društvenog doma vršit će se razvrstavanje i evidentranje do sada prikupljenih oko 4.000 knjiga za buduću biblioteku u Bosanskom Dubočcu.

Otrgnuti zaboravu

Udruženje će uputiti molbu Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH da pokloni dio knjiga budućoj biblioteci koja je prijeko potrebna ovom malom mjestu.

Kada bude izgrađen društveni dom, iz Sarajeva će dopremiti već nabavljeni mobilijar i kompjutersku opremu koja je donacija Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Udruženje prati i povratak prognanih, izbjeglica i raseljenih osoba i prema svojim mogućnostima pomaže onima koji se žele vratiti u prijeratno mjesto stanovanja.

Donatorskom konferencijom koja je održana 24. aprila prošle godine u Sarajevu predviđeno je rješavanje problema raseljeničke populacije u zemljama regije.

U Dubočcu je poslije rata izgrađeno dosta modernih kuća, koje su sada, većinom, prazne.

Kada bi se stvorili uvjeti za razvoj seoskog turizma neke od tih kuća mogle bi poslužiti kao prenoćišta te biti od koristi vlasnicima, smatraju članovi Udruženja ''Bosanski Dubočac i njegovi ljudi''.

Udruženje će nastojati na Barama, lokalnom naselju, izgraditi
autokamp te rijeku Savu iskoristiti za sportove na vodi,
što bi bio znatan pomak u razvoju seoskog turizma, te navode da bi u tom slučaju mladi u Dubočcu mogli naći sadržaje za samozapošljavanje i vlastitu egzistenciju.

Udruženje nastoji privući strane i domaće ulagače.

Dubočani jednom godišnje održavaju sjednicu Skupštine. Tako su i prije nekoliko dana sumirali aktivnosti iz prethodne te planirali zadatke za ovu godinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije