Boro Kontić odbio primiti nagradu koju mu je dodijelila Skupština KS

7
Radiosarajevo.ba
Boro Kontić odbio primiti nagradu koju mu je dodijelila Skupština KS
Foto: Privatni album / Boro Kontić

Legendarni sarajevski novinar i urednik Boro Kontić odbio je večeras primiti plaketu Kantona Sarajevo koja mu se dodjeljuje za značajna ostvarenja u oblasti radijske i televizijske produkcije dokumentarnog programa i istraživačkog novinarstva na području Kantona Sarajevo i Bosne i Hercegovine.

On se nije pojavio na svečanosti, ali je dostavio svoje pismeno objašnjenje zbog čega ne želi primiti plaketu Kantona Sarajevo.

Boro Kontić je bio kandidat za Šestoaprilsku nagradu za 2022. godinu za doprinos u drugim oblastima rada i stvaralaštva. Nagradu nije dobio.

Intervju | Sergej Barbarez: Ne odričem se Džeke i Pjanića, želim graditi tim i na mladim igračima

Intervju | Sergej Barbarez: Ne odričem se Džeke i Pjanića, želim graditi tim i na mladim igračima

Kada se to daznalo, u martu su reagirali iz Naše stranke.

"O Bori Kontiću, koji nije izabran, ne treba posebno govoriti. Ne prepoznati njega kao vrijednog za Šestoaprilsku nagradu znači ne smatrati vrijednim predratne emisije kao što su Primus, Top lista nadrealista ili Omladinski program Radija Sarajevo, kao ni njegov ratni rad ili poslijeratno pokretanje Mediacentra te niza projekata koji su unutar njega pokrenuti. Posebno je ponižavajuće da je Kontić zaobiđen i prošle godine", naveli su tada iz Naše stranke, koji su istakli da su razočaran i Šestoaprilsku nagradu nije dobio  ni Damir Imamović, bosanskohercegovački interpretator sevdalinke i autor

"U drugačijim okolnostima ovu bih nagradu srčano prihvatio kao vlastiti uspjeh. Sarajevo je po svemu moj grad. Sva priznanja koja sam primio u svijetu primao sam i uz odrednicu da sam sarajevski i bosanskohercegovački autor", pročitano je u ime Bore Kontića na svečanoj sjednici Skupštine KS u Narodnom pozorištu.

Podsjetimo, u Narodnom pozorištu u Sarajevu večeras je, povodom Dana Kantona Sarajevo, održana svečana sjednica Skupštine KS na kojoj su dodijeljena najveća javna priznanja Kantona ovogodišnjim laureatima.

Ko je večeras dobio priznanja pogledajte na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije