Blaga BiH: Zmijanjski vez na listi nematerijalne baštine UNESCO-a

Radiosarajevo.ba
Blaga BiH: Zmijanjski vez na listi nematerijalne baštine UNESCO-a

Zmijanjski vez je prvo kandidovano nematerijalno dobro iz Bosne i Hercegovine koje je zvanično uvršteno na reprezentativnu listu nematerijalne svjetske baštine UNESCO-a, piše Fena.

Odluka je donesena na devetoj sjednici Međuvladinog komiteta UNESCO-a za zaštitu nematerijalne kulturne baštine, a time Zmijanjski vez postaje svjetsko dobro.

"Ovo je veliki korak za BiH", rekla je danas medijima u Banjoj Luci pomoćnica ministra za kulturu Republike Srpske Irena Soldat-Vujanović i podsjetila na sve poslove koje bilo neophodno uraditi kako bi BiH mogla kandidovati i predložiti nematerijalno kulturno dobro na listu UNESCO-a.

Istaknula je da su odluke donosili zajedno s Ministarstvom za kulturu i sport Federacije BiH i Ministarstvom za civilne poslove BiH, koje je koordiniralo u ovom procesu, što, kazala je, pokazuje da ima dogovora u BiH.

Prijedlog i kandidaturu Zmijanjskog veza za reprezentativnu listu UNESCO-a nematerijalnog kulturnog naslijeđa od značaja za čovječanstvo pripremao je Muzej RS-a od 2011. godine, podsjetila je i direktorica te kulturne ustanove Nada Puvačić.

Zmijanjski vez je specifična tehnika koju su praktikovale žene u Zmijanju, selu kod Banje Luke. Ovaj tradicionalni vez se koristi za ukrašavanje ženske odjeće i domaćinstva, uključujući vjenčanice, marame, haljine i posteljine.

Reprezentativna lista UNESCO-a služi da podigne svijest o očuvanju kulturnog naslijeđa i omogući prepoznavanje različitih kultura i tradicija širom svijeta.

Zmijanjski vez je zasigurno jedan od najspecifičnijih i najkarakterističnijih vezova s prostora Bosne i Hercegovine.

Specifičnost ovoga veza se ogleda u tome što je bogatstvo ornamenata, tehnika izrade i kolorita jedinstvena i posebna u odnosu na druge vezove u Bosne i Hercegovini.

Također, specifičnost zmijanjskog veza manifestuje se u usklađenosti, harmoniji i stilskoj perfekciji geometrijskih ornamenata ukomponovanim s tamnoplavim, odnosno čivitnim koloritom. Za razliku od drugih krajeva Bosne i Hercegovine, gdje je vez na nošnjama predstavljen u četiri ili dvije boje, na Zmijanju je prikazan samo u tamnoplavoj boji.

Zmijanjski vez je rađen u četiri tehnike veza: prorlak, podvlakno, prutalačka i krstačka tehnika. Od navedenih dominira krstačka tehnika veza.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije