Bišćani i Banjalučani učili kako pokrenuti vlastiti biznis

S. H.
Bišćani i Banjalučani učili kako pokrenuti vlastiti biznis
Studenti Ekonomskih fakulteta u Banjoj Luci i Bihaću učestvovali su u projektu Outreach for Undergraduate students (E4U) pod pokroviteljstvom Kancelarije specijalnog predstavnika EU u BiH (EUSR).

U ovom projektu učestvovali su s kolegama sa 12 drugih fakulteta s područja cijele Bosne i Hercegovine.

"U sklopu projekta imali smo zadatak da kreiramo medijske kampanje za promociju uloge mladih u reformama koje se provode u BiH. Kao rezultat našeg rada nastala je Self UP kampanja čiji je cilj da podstakne i ohrabri mlade da realiziraju svoje poslovne ideje i pokrenu sopstvene biznise", rekla je za Radiosarajevo.ba studentica Ekonomskog fakulteta u Bihaću Naila Krupić.

Naila je sa svojim kolegama učestvovala na akademiji koja je trajala tri dana u Bihaću, a zatim i tri dana u Banjoj Luci.

U Bihaću su, kako je navela, ugostili Jana Kulenovića, Nermina Kasupovića itd. Tokom akademije su imali priliku i razgovarati preko Skypea s poduzetnicima iz Makedonije, ali i brojnih drugih poput Ljubice Jovanovske koja je vlasnica više rudnika na Balkanu.

Jovanovska je bh. javnosti postala poznata nakon što je kupila rudnik mangana u Bužimu. Od nje su učesnici akademije saznali više informacija o bh. privredi, razmišljanju stranih investitora u BiH, kao i o važnosti učešća mladih u ovom sektoru bh. društva. 

"Kao koordinator Self UP tima, mogu reći da smo svi u timu jako zadovoljni postignutim rezultatima. I kampanja možda jeste nastala kao rezultat učešća u takmičenju, i vjerovatno se ne bismo spojili u ovaj tim da nismo uzeli učešće u istom, ali sigurno nastavljamo saradnju i u budućnosti, te Self UP akademija sigurno neće stati samo na području Bihaća i Banje Luke. Već nakon završetka prvog dana Self UP akademije, pozvali su nas iz Sarajeva i Tuzle, te nas zamolili da istu akademiju organiziramo i u njihovim gradovima", rekla je Naila za naš portal.

Iako se već osjeti da o učešću na ovom projektu priča s velikim žarom, pitali smo Nailu kakve je utiske ponijela s učešća u Self UP akademiji, koliko je to doprinijelo njenoj edukaciji i šta će joj značiti dalje u budućnosti... 

"Uzeti učešće u ovakvom projektu bila je velika čast. Imala sam priliku da upoznam mnogo interesantnih ljudi, ljudi koje inače ne bih imala priliku slušati. I smatram da mi je mnogo pomogao što se tiče neformalnog obrazovanja i sigurno ću u budućnosti da podržavam ovakve projekte i da idem na iste. Jer danas nije dovoljno samo imati završen fakultet, danas je dobiti fakultetsku diplomu lagan posao, danas je potrebno i 'ono nešto' da bismo se istaknuli u masi. Smatram da se 'to nešto' danas stiče isključivo ovakvim projektima i neformalnim obrazovanjem", rekla je Naila za Radiosarajevo.ba.

Pitali smo i Nailu kakva budućnost očekuje i Self UP akademiju. Uskoro je sigurno možemo očekivati i u drugim bh. gradovima - Sarajevu, Tuzli itd.

"U narednom periodu ići ćemo korak dalje, nećemo samo nagrađivati najbolje biznis planove, već ćemo ih spajati sa potencijalnim investitorima, da bi se taj biznis plan i ostvario", navela je koordinatorica Self UP tima Naila Krupić za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije