Bili smo sa policijskim psima MUP-a KS: Upoznajte Terrya i Whitea, jedan traži drogu, a drugi...

1
A. Kapo
Bili smo sa policijskim psima MUP-a KS: Upoznajte Terrya i Whitea, jedan traži drogu, a drugi...
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Policajci i policijski psi

Neizostavni dio svake policijske agencije u svijetu su i policijski psi.

Preciznije, radi se o obučenim psima za posebne namjene. Za one manje upućene, u odnosu na svoje djelovanje u službi, policijski psi suštinski se dijele na dvije kategorije. Prvu čine potražni psi, koji se opet dijele na još tri podkategorije - pse koji traže drogu, pse koji traže eksploziv i druge naprave, te pse koji traže ljude.

Drugu kategoriju čine takozvani napadački psi. Po samom imenu podkategorije jasno vam je da s njima nema šale i da im je jedini cilj onesposobiti zločinca. Koriste se u raznim opasnim situacijama, od razbijanja navijačkih nereda ili demonstracija pa do hapšenja visokorizičnih osoba.

Ambasada SAD o snimku koji je objavio Konaković: 'Novinari moraju obavljati posao bez prijetnji'

Ambasada SAD o snimku koji je objavio Konaković: 'Novinari moraju obavljati posao bez prijetnji'

Sve navedene kategorije i karakteristike imaju i policijski psi Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), koji se nalaze u sklopu Sektora za policijsku podršku - Jedinice operativne podrške. U samo mali dio onog šta mogu potražni, a šta napadački psi MUP-a KS uvjerila se iz prve ruke ekipa portala Radiosarajevo.ba.

Lociranje droge

Iako većinu vremena ove hrabre životinje na četiri šapice provode u bazi Sektora za podršku u Nahorevu, sastanak, pokazne vježbe i višesatno druženje imali smo u jednom dijelu dvorane KSC Skenderija.

Iako pomalo iznenađeni, policajci nam objašnjavaju da KSC Skenderija izlazi u susret MUP-u KS, te da im i zbog samog terena, činjenice da imaju i tribine te druge prepreke i rekviziti, itekako odgovara da dio treninga tu i obavljaju. A treniraju najmanje tri puta sedmično.

Naši domaćini ne gube vrijeme te prvo dovode psa Terrya. Radi se o belgijskom ovčaru - potražnom psu zaduženom za detekciju droge. Star svega dvije godine, razigran i veseo... Ali, kao i u sve u životu, izgled - vara!

"S nekih godinu starosti došao je kod nas, a već nakon nepunih šest mjeseci počeo je da radi", ponosno govori Elvir Velić, jedan od dresera policijskih pasa MUP-a KS.

Policajci i policijski psi

Dresura, u zavisnosti od psa do psa, upravo i traje od četiri do šest mjeseci. Pas mora proći rigorozan veterinarski pregled, od pregleda nogu i kukova pa do najsitnijih detalja. Ukratko - sve se gleda. Ali, to nije kraj. Svaki policijski pas, ukoliko zadovolji već napisane kriterije, mora imati još jednu osobinu.

"Ne smije psa ničeg biti strah. Mi, u zavisnosti od zadataka, stalno mijenjamo lokacije i terene. Recimo, ne možemo psa uvesti u lift, ukoliko ga je strah. Može se na trenutak prepasti, ali mora odmah nastaviti raditi", pojašnjava Velić.

Radiosarajevo.ba sa sarajevskim specijalcima: "Stoj, policija, ruke gore, lezi dole..."

Radiosarajevo.ba sa sarajevskim specijalcima: "Stoj, policija, ruke gore, lezi dole..."

Dok razgovaramo, komandir Neir Kadrić donosi više vrsta droge u teglu koju skriva u automoblske gume. Sve je obavio dok pas uopće nije bio u prostoriji pa vam možemo kazati da - nema "prevara".

Terry kreće u akciju, njuši, traži... Nakon desetak sekundi, pronalazi teglu sa drogom. Nagrada, vodič mu baca lopticu! Da, loptica je njegova najveća nagrada.

Policajci i policijski psi

Sličan zadatak ponovo je ispred potražnog psa. Demonstraciju moći pas Terry je ponovo pokazao te bez problema pronalazi narkotike.

Iako je nezahvalno govoriti o tome, naši domaćini nam ipak otkrivaju da jedan ovako dobro istreniran pas košta i do 20.000 eura (oko 40.000 KM). Psi se, po nepisanom pravilu, uzimaju veoma mladi i neistrenirani. Jedan od razloga je i taj što svaki pas za vrijeme službe ima samo jednog vodiča!

Napadački pas

Našu priču nastavljamo ulaskom napadačkog psa - Whitea. Također, belgijski ovčar. Napadačke pse lako možete prepoznati, jer imaju brnjicu na ustima. Čim se skine brnjica, pas shvata da treba da radi...

Ovog puta, zadatak je bio da savlada napadača koji je u ruci držao pištolj. Amela, jedina žena - vodič psa u MUP-u KS, pušta sa povodca Whitea koji se brzinom munje zalijeće i čeljustima za ruku hvata napadača.

Istovremeno prilaze policajci i misija je završena. Impresivno!

Više pogledajte u našem videu:

Jeste li znali?

Policijski psi se u više zemalja nazivaju K9. Zašto? To je homofon riječi "canine", koja se općenito odnosi na pse i njima slične životinje.

Policijski pas, kao što smo naveli, ima svog službenog vodiča.

U porastu je broj policijskih službi koje svoje pse štite zaštitnim, od metaka neprobojnim prslucima.

Pojedini policijski psi imaju svoj bedž i identifikacijski broj.

Pas ubijen na dužnosti se nerijetko sahranjuje sa počastima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije