Bili smo na Adventu u Zagrebu: Donosimo cijene sa 5 top lokacija

A. S.
Bili smo na Adventu u Zagrebu: Donosimo cijene sa 5 top lokacija
Foto: Radiosarajevo.ba / Advent u Zagrebu, 2018. godina

Zvuci božićnih zvončića, mirisi medenjaka, kuhanog vina i raznih kobasica i slastica… sve se to nalazi u Zagrebu i ove godine na Adventu.

Pregršt događaja i manifestacija zadovoljit će ukus i najzahtjevnijih posjetitelja, dovoljno da se prepustite uživanju i da dobijete potvrdu zbog čega je Advent u Zagrebu godinama najbolji u Europi.

Radiosarajevo.ba u patroli

U to se uvjerila i ekipa portala Radiosarajevo.ba, koja dodaje da - zabava, dobra klopa, jedinstveni događaji, umjetnost, ali i istinski blagdanski ugođaj čekaju sve one koji dođu u Zagreb i uživaju na ulicama glavnog grada Hrvatske do skoro sredine januara.

Prošli smo Trgom bana Jelačića, Starim Gradom, Zrinjevcem, Cvjetnim trgom, na Fuliranju... da bismo vidjeli kakva je ponuda na Adventu i kakav je omjer cijena.

Istina je da se može dobro provesti za 150 kuna (oko 40 KM), ali isto tako morate znati da vam kune jednostavno "klize" iz novčanika.

Odmah na startu, za 100 maraka, u brojnim mjenjačnicama koje se nalaze skoro na svakom uglu, dobit ćete između 360 i 370 kuna.

Kada ste razmijenili novac, Advent za vas može početi.

Zagrepčani, s kojima smo razgovarali, kažu da paprene cijene koje se ovih dana mogu vidjeti na Adventu, čini se, nisu odvratile brojne goste da potroše koju kunu više.

Zagrebački burger od 180 grama od junetine, stoji od 60 do 65 (oko 17 KM), ako tome dodate čašu kuhanog vina od 15 kuna (4). Ako dodamo čašu piva od 30 do 35 kuna (7 do 9 KM), već u startu ste potrošili 100-110 kuna (27-30 KM).

Janjeća kobasica s tzatziki umakom i tapenadom od crnih maslina iznosi 45 (13 KM), dalmatinska plata s pršutom, pancetom, domaćim maslinama i sirom 130 (35), a na Gornjem Gradu možete probati sve vrste kobasica (debrecenke najbolje idu, op. a.) po cijeni od 20 do 30 kuna (5-8), dodajući da u ponudi imaju, uz standardne, od vepra, jelena i konja.

Bili smo svjedoci da je jedno šesteročlano društvo, primjerice, dva burgera, četiri kobasice i šest kuhanih vina platilo 578 kuna (155 KM). A nisu se, kažu, ni najeli.

Na štandovima ove godine nude i gulaše, fileke, grah i sarme. Cijena sarme od 30 do 35 kuna (7 do 9 KM) također omogućuje vrlo dobar obrok za sasvim pristojan novac.

Na Gornjem Gradu možete kupiti Vutru - liker od kanabisa sa okusom borovnice, narandže ili jagode. Pola litra takvog likera košta 250 kuna (67 KM). Zanimala nas je receptura. A ljubazna Ivana nam je otkrila glavne sastojke.

"Osim etilnog alkohola, vode, đumbira i borovnice, dodaju se limun i macerat sjemenki industrijske konoplje", kazala je Ivana, dodajući da prodaja ide odlično i da je velika i potražnja za bočicom od 1 dcl koja iznosi 60 kuna (18 KM).

Ovisnicima o slatku, ne trebaju brinuti. Čuvene germknedle su, recimo, oko 35 kuna (skoro 10 km), a najbolje su na Fuliranju. Možete isprobati jabukovaču s rumom za 15 kuna (4) ili vruće koktele, poput raznih vrsta likera s višnjama ili orahom.

Fritule su od 20 do 25 kuna, a kuhano vino stoji oko 15, a prije nekoliko godina bilo je po 10 kuna. Mnogima će se sigurno svidjeti i slatko vrhnje s jegerom za 15 kuna (4 KM), holandske palačinke ili pohovani čokoladni prutić 20 (6), koji je ove godine jedna od najpopularnijih slastica Adventa.

Na Zrinjevcu, recimo, možete kupiti sjajan liker od oraha s medom, a boca od 4 dcl košta 40 kuna (11 KM). 40 kuna je i krug u kočiji sa Djedom Božićnjakom, dok djeca plaćaju 30. Tako da jedna porodica s dvoje djece za krug oko Zrinjevca od nekih pet minuta treba izdvojiti 140 kuna (37 KM).

Primjera radi, vožnja kočijom do Vrela Bosne u Sarajevu, koja je pet puta duža košta od 10 do 15 KM, pa sada znate kako Zagrepčani znaju Advent naplatiti ili su u glavnom gradu BiH cijene realne ili preniske!?

Taxi je odličan izbor, ako vas ima, recimo, četvero za odlazak s jednog Adventa na drugi. U gradu ordinira desetak taxi službi. Svaki možete zaustaviti kroz 30 sekundi kada pomislite na njega. Start je od 6 do 9 kuna (oko 2.5 KM), kao što je i pređeni kilometar.

Prijedlog - posjeta i Muzeju iluzija

Dok sve kune niste potrošili, topla preporuka - posjetite Muzej iluzija... Usrećite svoje mališane zanimljivim sadržajem za 100 (27 KM) koliko iznosi porodična ulaznica, ili 40 (12) za odrasle, te 25 kuna (7) za djecu od 5 do 15 godina.

Za kraj dodajmo gradski prijevoz i smještaj.

Prijevoz tramvajem po cijelom Zagrebu je besplatan od petka u ponoć do nedjelje do 23.59 sati. Gužve su velike, ali niko nije ostao na stanici.

Velika je potražnja hotela, teško da ćete naći mjesto u privatnom smještaju, ako ga niste rezervirali krajem augusta ili početkom septembra. Jedna noć za dvije osobe u privatnom smještaju već košta u prosjeku oko 600 kuna (150 KM), dok su bolji hoteli skoro duplo skuplji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije