BiH na svjetskoj konferenciji o zaštiti kulturnog naslijeđa

Radiosarajevo.ba
BiH na svjetskoj konferenciji o zaštiti kulturnog naslijeđa
Međunarodna konferencija o zaštiti ugroženog kulturnog naslijeđa u Abu Dabiju počela je danas.

Francuska i Ujedinjeni Arapski Emirati organizirali su 2. i 3. decembra u Abu Dabiju prvu međunarodnu konferenciju o zaštiti ugroženog kulturnog naslijeđa na kojoj sudjeluje i Bosna i Hercegovina, a tim povodom javnosti se obratila i francuska ambasadorica u Bosni i Hercegovini Claire Bodonyi. 

"Pozdravljam odluku organizatora da pozovu Bosnu i Hercegovinu, koju će predstavljati predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić.

Razaranje antičkog sirijskog grada Palmire, muslimanskog mauzoleja Timbukutu u Maliju, pljačke iračkih muzeja, pokazali su da moramo više uraditi na zaštiti kulturnih dobara koja su ugrožena u sukobima", kazala je ambasadorica. 

Na inicijativu Francuske, konferencija u Abu Dabiju ima za cilj osnivanje međunarodnog fonda za zaštitu ugroženog kulturnog naslijeđa. Namjera je da se dostigne suma od 100 miliona dolara. Ovim sredstvima pojedina djela će se moći skloniti u međunarodnu mrežu privremenih utočišta, a uništeni objekti obnoviti. 

"Želim da učestvovanje Bosne i Hercegovine na visokom nivou naglasi važnost pitanja zaštite kulturnog naslijeđa u zemlji.

Suvišno je podsjećati na brojna razaranja istorijskih zgrada, stotine ukradenih djela iz muzeja od 1992. do 1995. Značajne građevine su obnovljene poput sarajevske Vijećnice, mostarskog Starog mosta ili banjalučke džamije Ferhadija. Međutim, kulturno naslijeđe u Bosni i Hercegovini je još uvijek ugroženo. Iz tog razloga, Ambasada Francuske podržava institucije Bosne i Hercegovine u njihovom radu na zaštiti kulturnog naslijeđa. Iz tog razloga, Ambasada Francuske podržava rad Centra protiv krijumčarenja umjetninama (CPKU) u cilju podizanja svijesti javnosti, i pruža mu pomoć na polju obučavanja", naglasila je Bodonyi.

Francuska ambasada također želi podržati Zemaljski muzej u Bosni i Hercegovini koji je glavna institucija njenog naslijeđa, a čiji rad je još uvijek ugrožen uslijed nedostatka javne podrške.

"Finansijska podrška Francuske omogućit će muzeju da bolje zaštiti neka od svojih istorijskih blaga i da ih približi javnosti", istaknula je ambasadorica. 

Bosna i Hercegovina će imati priliku da u Abu Dabiju prenese svoje iskustvo u zaštiti naslijeđa tokom rata i u obnovi oštećenih objekata. Ali ta mobilnost se treba nastaviti i u Bosni i Hercegovini, u njenim entitetima i kantonima, u cilju bolje zaštite naslijeđa zemlje. Ponosna sam što će Francuska tokom narednih godina moći tome dati svoj doprinos.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije