BiH se oslanja na ugalj, ali tu su problemi: '1.200 rudara je otišlo u prošloj godini'

2
Radiosarajevo.ba
BiH se oslanja na ugalj, ali tu su problemi: '1.200 rudara je otišlo u prošloj godini'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Rudnik u Zenici

Rat u Ukrajini doveo je do globalne krize s energentima. Svijet strahuje od nestašice plina, a neke zemlje Europske unije, poput Poljske, se vraćaju na ugalj.

I Bosna i Hercegovina koja ima neiscrpne izvore uglja u svojim rudnicima još će dugi niz godina biti oslonjena na ovaj izvor energije u proizvodnji električne energije, piše BHRT.

Dok svi upozoravaju da je neophodno zato ulagati u rudnike i dovesti ih u kakav-takav red, vlasti se bave jedino izborima i politikanstvom.

Civilna zaštita KS uputila ozbiljno upozorenje: Evo kako se zaštititi od olujnog vjetra

Civilna zaštita KS uputila ozbiljno upozorenje: Evo kako se zaštititi od olujnog vjetra

Sve donedavno u našoj zemlji na rudnike se gledalo kao na ogroman trošak. Globalna kriza s energentima i rat u Ukrajini trebali su se dogoditi da bi se shvatilo da su rudnici sada nasušno blago. Međutim, čini se da se ovo prekasno shvatilo.

"Rudari će biti vrlo, vrlo traženi da proizvedu ono što je neophodno potrebno, a da bi rudar bio zadovoljan morate mu dati adekvatnu zaradu.

Nažalost mi imamo katastrofalnu situaciju po pitanju odlaska rudara, 6380 rudara je svega u Koncernu, a preko 1200 rudara je otišlo u prošloj godini, skoro svakodnevno imamo napuštanje rudara", kaže Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata rudara Rudnika „Kreka“.

I direktor najvećeg Rudnika u Federaciji smatra da je neophodno usmjeriti ulaganja u ovaj rudnik koji je za sada u dugovanjima na desetine milijuna maraka, svakodnevno ostaju bez rudara, a na pojedinim djelovima koriste se metode stare 140 godina. A bez Kreke teško će biti i električne energije.

"Mi nemamo drugi izvor energije. Ako budemo ovisni o uvozu energije, onda mi nećemo imati nikakvu kontrolu na tržištu. Mi imamo rezerve uglja na Šikuljama i na Dubaravama, ispitano oko 100 miliona tona. Mi smo iskoristili nekih 32 posto. Mi ugalj nemamo šta čuvati, kome čuvati, trebamo ga iskoristiti", rekao je Hasan Bleković, ravnatelj Rudnika „Kreka“.

Sasvim je jasno da ćemo mi kao zemlja, u ovoj krizi s energentima još dugo crpiti energiju iz uglja. Tako je sadašnja globalna kriza prilika za Bosnu i Hercegovinu da svoje proračune otvori prema rudnicima i rudarima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije