Za rudarsku nesreću u BiH koja je odnijela četiri života - 60 mjeseci zatvora

0
Radiosarajevo.ba
Za rudarsku nesreću u BiH koja je odnijela četiri života - 60 mjeseci zatvora
Arhiv / Nesreća se dogodila 2015. godine

Općinski sud u Kaknju osudio je sedam osoba na 60 mjeseci zatvora za rudarsku nesreću u jami "Begići-Bištrani" u kojoj su četiri rudara poginula.

Kako je saopćeno iz Kantonalnog tužilaštva Zeničko – dobojskog kantona, na po devet mjeseci osuđeni su Jakub Mehić, Nijaz Đokić, Edin Ćatić, Emir Aliefendić, Nurfet Alić i Nermin Mašić, a Harisu Mušiji izrečena je kazna zatvora šest mjeseci, uz obavezu naknade troškova postupka i paušala.

Optuženi se terete da su zbog pojedinačnih propusta u radu prilikom izrade projektne dokumentacije i nedovoljnog nadzora pri izvođenju radova na izradi rudarske prostorije-komore za trafo-stanicu u jami "Begići-Bištrani" Pogon "Haljinići" ZD, "RMU Kakanj" 13. oktobra 2015. godine u 1.10 sati prouzrokovali rudarsku nesreću, kojom prilikom je nakon miniranja došlo do iznenadnog rušenja ugrađene drvene podgrade u prostoriji ove komore i dijelu transportnog hodnika u OP-I pored komore, te do odvajanja i rušenja krupnih komada lažne krovine u gotovo ukupnoj površini komore/dijelu transportnog hodnika.

Eldina Ahmić dobila kćerku sa zvijezdom Tottenhama

Eldina Ahmić dobila kćerku sa zvijezdom Tottenhama

"Tom prilikom su od posljedica ovog urušavanja smrtno stradala četiri rudara, dok je jedan rudar zadobio tešku tjelesnu povredu u vidu loma lijevog koljena i natkoljenice", naveli iz pomenutog tužilaštva i dodali da je u pitanju prvostepena i nepravosnažna presuda, te da su oni osuđeni za krivično djelo teška krivična djela protiv opšte sigurnosti ljudi i imovine.

Istakli su da će zbog odluke o kazni, na presudu uložiti žalbu drugostepenom sudu.

U ovoj rudarskoj nesreći, podsjetimo, smrtno su stradali rudari Muhamed Sarač, Nermin Mušija, Mijo Stojčić i Sejad Gađun, prenose Nezavisne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije