BiH blista i u 2017. godini: Uvrštena u top 10 destinacija istočne Europe

Radiosarajevo.ba
BiH blista i u 2017. godini: Uvrštena u top 10 destinacija istočne Europe
Arhiv / Stari most u Mostaru
Već smo se svi prilično navikli na 2017. godinu, te iako je ona počela tek prije 20 dana već su počele stizati preporuke brojnih svjetski priznatih turističkih vodiča o tome koje destinacije morate posjetiti u novoj godini.

Još pred kraj 2016. godine Argophilia Travel News predstavila je u svom vodiču listu top 10 destinacija u istočnoj Europi koje su itekako zanimljive, a koje su bile posebno popularne u prošloj godini. Među njima se ove godine našla i Bosna i Hercegovina, kao jedna od zemalja koje su zbog svoje kulturno-historijske baštine veoma bogate, a zainteresirat će ljubitelje svih vrsta turizma.

Na desetom mjestu nalazi se Bjelorusija, zemlja 11.000 jezera, za koju tvrde da je prirodna oaza za ljubavnike. Posebno je preporuka za posjete Nesvizh dvorac, koji je jedan od UNESCO-ovih zaštićenih spomenika. Moldavija je deveta po redu, a nazivaju je zemljom vina istočne Europe, zbog čega je zaista jedinstvena preporuka.

Kao balkanska "zvijezda u usponu" na osmo mjesto uvrštena je Bosna i Hercegovina, u kojoj je turizam jedna od najbrže rastućih grana privrede, a navedeno je i kako je njen glavni grad Sarajevo među top 50 najboljih gradova u cijelom svijetu. Prema podacima Svjetske turističke organizacije, BiH će do 2020. godine, 25. godina nakon rata, imati treću najveću stopu rasta turizma u svijetu.

Posebno se preporučuje turistima da posjete Mostar, dragulj Hercegovine i destinaciju koja je "prepuna šarma".

Osim BiH na ovom spisku su se našle još dvije zemlje iz regiona, a to su Slovenija koja zauzima šesto mjesto i Hrvatska na visokom trećem mjestu, dok su još uvrštene i Rumunija, Estonija, Mađarska i Češka Republika.

Kao najbolja destinacija istočne Europe u 2017. godini preporučuje se Grčka, "kolijevka bogova", koja je već nekoliko godina jedna od najboljih destinacija Starog kontinenta. Brojne historijske građevine diljem države, čarobna Atina i idilični otoci kao što su Santorini, Mykonos, Rhodos i Krit privući će pažnju mnogih, a svi turisti će moći uživati u čaroliji jedne od antičkih država.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije