Održana posljednja ovosezonska 'Kritična masa'

Anadolija
Održana posljednja ovosezonska 'Kritična masa'
/ AA
Blizu 100 biciklista uzelo je učešće u posljednjoj ovosezonskoj "Kritičnoj masi Sarajevo" koja je održana u glavnom gradu BiH s ciljem skretanja pažnje na položaj biciklista u saobraćaju.

Tim povodom, "Kritična masa" koja je 21. po redu od sredine aprila prošle godine krenula je kroz grad u organizaciji Biciklističkog kluba Trek Team Sarajevo i to od zgrade Zemaljskog muzeja BiH.

Na ovaj način, kroz vožnju, druženje i promociju biciklizma, apeluje se na vozače, ali i pješake da prihvate bicikliste kao aktivne i ravnopravne učesnike u saobraćaju, rekao je Senad Bećković, predsjednik Treak Teama.

Prema njegovim riječima, populacija biciklista u Sarajevu sve više raste, ali njihova pozicija na saobraćajnicama nije kakva bi trebala biti.

"Vozači motornih vozila, kao da nisu polagali vozački ispit pa ne znaju da i mi imamo pravo da koristimo glavne ulice. Biciklisti su u vrlo nezavidnom položaju, vozite se trotoarom - smetate pješacima, vozite na ulici - smetate vozačima. Opet, imamo i bicikliste koji su neodgovorni stoga je ovo jedna sveobuhvatna edukacija svih učesnika u saobraćaju", rekao je Bećković.

On je pohvalio neke općinske vlasti u Sarajevu koje su infrastrukturu uveliko prilagodile biciklistima.

"Svjedoci smo izgradnji nekoliko biciklističkih staza, pogotovo u Općini Novi Grad gdje su administracija i načelnik uradili jako puno u toj saobraćajnoj infrastrukturi jer ne moramo strahovati da li će nas odgurnuti sa ceste. I Općina Ilidža je prilično u tom segmentu uradila kao i Novo Sarajevo", istakao je Bećković.

Dvadesetčetverogodišnja Sanela Saračević iz Sarajeva svakog dana vozi bicikl i to po nekoliko sati. U razgovoru za AA kaže da i pješaci, pored vozača motornih vozila, ne poštuju pravila i tako onemogućavaju biciklistima nesmetanu vožnju gradom.

"Privatno vozim skoro 24 sata dnevno, pokušavam ići biciklističkim stazama ali to je nemoguće zbog pješaka koji se osjećaju kao da su na crvenom tepihu, a posebno na cestu ne želim izaći zbog auta. Zna se da nemaju osjećaj, vozimo na kritičnoj masi i tu nas ne poštuju nimalo. Mislim da trebaju pratiti zakon o saobraćaju jer koliko god oni imaju želju da šetaju, toliko i mi imamo želju da vozimo bicikl, i želimo svoja prava", naglasila je Saračević.

Ruta biciklista, svih dobi i uzrasta, od Zemaljskog muzeja BiH išla je preko Skenderije do Vijećnice, ulicom Mula Mustafe Bašeskije, Titovom, do ulice Roberta C. Frasurea u Pofalićima. Kolonu biciklista pratila je policijska patrola, a saobraćaj za to vrijeme nije blokiran.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije