Biblioteka za slijepa i slabovidna lica BiH na rubu egzistencije: Ko je kriv za ovo stanje?

2
Dž. M.
Biblioteka za slijepa i slabovidna lica BiH na rubu egzistencije: Ko je kriv za ovo stanje?
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Biblioteka za slijepe i slabovidne osobe BiH

Savez slijepih Bosne i Hercegovine pokrenuo je inicijativu za osnivanje biblioteke za slijepe i slabovidne osobe 70-tih godina.

Počela je sa radom u decembru 1972. godine, a danas je, nažalost ova kulturna institucija pred gašenjem.

Radnici Biblioteke za slijepa i slabovidna lica BiH nisu dobili platu od decembra 2022. godine, a sada su ostali i bez zdravstvenog osiguranja.

Zeljković o ranijim nesuglasicama s Barbarezom: "Samo budale ne mijenjaju mišljenje"

Zeljković o ranijim nesuglasicama s Barbarezom: "Samo budale ne mijenjaju mišljenje"

Nažalost, stanje je krajnje kritično, biblioteka nema novca čak ni da plati račune za struju, vodu ili telefon.

Za portal Radiosarajevo.ba govorio je Sakib Pleh, direktor biblioteke za slijepa i slabovidna lica BiH.

Prema riječima direktora Pleha, najveći problem koji je doveo do ovog problema jeste činjenica da biblioteka nema osnivača, a samim time nije riješeno pitanje finansiranje redovne djelatnosti, što se odnosi na plate, doprinose za zdravstveno i penziono osiguranje.

Lijepe vijesti: U Općoj bolnici otvorena ambulanta za djecu i osobe s poteškoćama u razvoju

Lijepe vijesti: U Općoj bolnici otvorena ambulanta za djecu i osobe s poteškoćama u razvoju

"Ova biblioteka od 2002. godine nije budžetski korisnik niti jednog nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini tako da niko nema zakonsku obavezu da finansira plate radnika, doprinose, poreze... iz tog razloga se svih ovih godina biblioteka sufinansira iz grantova po Javnim pozivima", pojasnio je Pleh.

Kako dalje navodi, iz ovog razloga, radnici iz godine u godinu imaju zastoj u uplati plate od januara do juna, što je period usvajanja budžeta na svim nivoima vlasti. Upravo iz ovog razloga u maju ili junu često se dogodi da se isplate plate za prvu polovinu godine.

Biblioteka za slijepe i slabovidne osobe BiH
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba: Biblioteka za slijepe i slabovidne osobe BiH

"Glavni krivac ovakvog stanja je isključivo država Bosna i Hercegovina koja ne želi da preuzme osnivačka prava i riješi, kako pitanje statusa ove biblioteka, tako i pitanje finansiranja redovne djelatnosti.

Svih ovih godina smo se u bezbroj puta pismeno obraćali svim nivoima vlasti (Vlada Kantona Sarajevo-putem Ministarstva za kulturu i sport, Vladi Federacije BiH, Vijeću ministara BiH, Parlamentarnoj Skupštini BiH) i svi su pismeno očitovali da nisu nadležni", dodao je direktor.

Bitno je naglasiti i da Biblioteka za slijepa i slabovidna lica u Bosni i Hercegovini ima Zakon koji je objavljen u Službenom listu RBiH, broj 9/95, koji je bio na snazi kada je donešen Ustav BiH u čijem aneksu II tačka2. je utvrđeno: 'Svi zakoni, propisi, sudski akti koji budu na snazi u vrijeme kada Ustav stupi na snagu ostaju sve dok nadležno Vladino tijelo ne odluči drugačije'.

Biblioteka za slijepe i slabovidne osobe BiH
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba: Biblioteka za slijepe i slabovidne osobe BiH

"Osnivač ove biblioteka je Republika Bosna i Hercegovina, a Parlamentarna skupština BiH je najviše Vladino tijelo BiH koja nikada nije odlučila da stavi van snage ovaj zakon ili pak da preuzme osnivačka prava a tu zapravo i jeste ključ problema i zbog toga ova biblioteka kao i ostalih šest institucija kulture od značaja za našu državu, nemaju upravne i nadzorne odbore i ne mogu ni imati dok se ne riješi status ovih ustanova", pojasnili su iz ove institucije.

Kako je dalje naveo u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba, biblioteka je najznačajnija institucija za slijepa i slabovidna lica u Bosni i Hercegovini u kojoj oni mogu dobiti željenu literaturu u njima dostupnim tehnikama, a to je Brajevo pismo, audio-digitalna tehnika i uvećani tisak.

Pored toga, književni fond ove biblioteke trenutno iznosi 33.000 bibliotečkih jedinica koji koriste 1.348 slijepih lica širom svijeta.

Biblioteka za slijepe i slabovidne osobe BiH
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba: Biblioteka za slijepe i slabovidne osobe BiH

"Ovih dana se objavljuju Javni pozivi za sufinansiranje projekata u u oblasti kulture (Federalno ministarstvo kulture , obajvilo 8. i 9. aprila 2023.) na koji obavezno apliciramo sa projektom Proizvodnja knjiga u tehnikama za slijepe. Od Federalnog ministarstva obrazovanja se očekuje usvajanje Programa utroška sredstava po kojem treba biblioteka dobiti 90.000 KM za plate i materijalne troškove i na kraju Kantonalno ministarstvo kulture i sporta bi vrlo brzo trebalo raspisati Javni poziv na koji redovno apliciramo i iz kojeg je u prošloj godini dobiveno 104.000 KM a s obzirom da je Tekući transfer neprofitnim organizacijama iz oblasti kulture i inkluzije, u ovoj godini znatno povećan tako se nadamo da i sredstva za ovu biblioteka budu uvećana", zaključio je Sakib Pleh.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije