Bh. srednjoškolci idu u najveći naučni laboratorij na svijetu

Radiosarajevo.ba
Bh. srednjoškolci idu u najveći naučni laboratorij na svijetu
Srednjoškolci strukovne škole iz Livna putuju 17. decembra na stručnu ekskurziju u Ženevu, tačnije u Evropski laboratorij za fiziku čestica – CERN, doznaje se iz te škole.

Ta ekskurzija potaknuta je predavanjem prof. dr. sc. Ivice Puljka, redovnog profesora fizike s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) u Splitu pod naslovom „Priča o svemiru i Higgsovom bozonu“ održanim prije pola godine u toj školi. Tako Srednja strukovna škola Silvija Strahimira Kranjčevića iz Livna i ovu školsku godinu nastavlja u naučnom duhu, piše Dnevni list.

Profesor Ivica Puljak redovni je profesor fizike na splitskom FESB-u i dugogodišnji koordinator tima naučnika na ženevskom CERN-u, a svojim predavanjem livanjskim je srednjoškolcima približio dostignuća u dosadašnjim istraživanjima i pružio jedinstvenu prigodu otkriti neke tajne svemira o kojima inače ne razmišljamo.

CERN je poznat kao međunarodna institucija za nuklearna istraživanja na području fizike elementarnih čestica.

Osnovan je 1954. godine a u njegovom radu sudjeluju 22 države članice, s više od 1000 naučnika.

Najveći je naučni laboratorij na svijetu, ima najsloženije naučne mjerne instrumente i druge uređaje potrebne za istraživanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije