BiH / Građani nezadovoljni zbog naknade od 1.80 KM koju naplaćuje BH Pošta

18. 08. 2018. u 07:46:00 N. Ka.

Shares: 0

Veliki broj građana koji naručuju proizvode online putem, iznenađeni su naknadom koju im naplaćuju BH Pošte. Naime, od prvog jula ove godine BH pošta naplaćuju naknadu od 1,80 KM za robu koja stiže iz inostranstva.

Brojni nezadovoljni čitatelji javili su se u našu redakciju zbog ove usluge BH Pošte. Kako nam je jedan od njih pisao naručio je okvir za telefon koji je koštao 0,99 dolara, a dostava i poštarina su uključene u ovu cijenu.

Ipak, poštar koji mu je donio ovaj predmet naplatio mu je naknadu 1,80 KM, za koju nije dobio nikakav račun ili priznanicu.

Naime, BH Pošta od 1. jula ove godine prilikom dostave ili isporuke, od primaoca pismonosnih pošiljki iz inostranstva koje sadrže robu, a ne podliježu carinskom pregledu, naplaćuje naknadu od 1,80 KM, uz izdavanje Priznanice o naplati iste na zahtjev korisnika, naveli su u obavijesti na svojoj stranici.

Ova usluga za koju građani dodatno plaćaju znači da se pošiljka sada može "pratiti", od trenutka kada stigne u Sarajevo, do uručenja primaocu.

Svi koji naručuju robu sa interneta smatraju da je ovo bespotrebno uzimanje novca od bh. građana, te da nema smisla dva puta plaćati istu uslugu.

"Naručio sam dodatak za telefon i platio sam ga 1,13 dolara, što dođe oko 1,90 KM, u ovu cijenu mi je uključena dostava i poštarina. I onda mi poštar donese moju narudžbu na adresu, pa mi naplati 1,80 KM za nešto što sam već platio", kazao je jedan od nezadovoljnih čitatelja.

Iz BH Pošte su, kada su uvodili ovu uslugu, poručili da je ovakva odluka u skladu sa važećim propisima, te da ona predstavlja povećanja kvalitete usluga.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje rekli su za Radiosarajevo.ba da je Pošta u skladu sa Zakonom o poštama Bosne i Hercegovine oslobođena od plaćanja PDV-a, te u tom slučaju ne postoji obaveza za izdavanje poreske fakture, shodno odredbama člana 55. Zakona.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA