Banja Luka: Zaključci okruglog stola "Djeca u medijima"

Radiosarajevo.ba
Banja Luka: Zaključci okruglog stola "Djeca u medijima"

Nakon održanog okruglog stola "Djeca u medijima" konstatovano je da je potrebno izraditi sveobuhvatnu analizu dječijih TV programa koja bi dala jasan prikaz obima i kvaliteta ovih sadržaja, a potrebno je i ispitati koliko djeca prate dječiji program, da li i na koji način roditelji učestvuju u tome.

Djeca su još uvijek nedovoljno zastupljena u medijima, i kada se izvještava o njima i kada se proizvodi i emitira medijski sadržaj koji je njima namijenjen. Potrebno je uključiti djecu u pripremu ovih sadržaja, a ne ostavljati ih da budu pasivni konzumenti.

Učesnici su primijetili da je svijest novinara bolja nego što je to bio slučaj unazad više godina, kada je riječ o izvještavanju o djeci, ali da još uvijek ima prostora i da je potrebno je nastaviti edukaciju u ovoj oblasti.

Također, potrebna je i kontinuirana edukacija u oblasti komunikacije s djecom u medijima da bi se omogućila adekvatna i kvalitetna priprema i realizacija programa s djecom i za djecu.

Potrebno je uključiti stručnu javnost u pripremu dječijih sadržaja, naročito TV programa kako bi se unaprijedio kvalitet i ponuda ovih sadržaja.

Djelovanje novinara i medija mora se usmjeriti na institucionalno rješavanje problema, a ne samo na rješavanje konkretnih situacija i slučajeva o kojima se izvještava.

U narednom periodu mora se raditi na poboljšanju pristupačnosti informaciono-komunikacionih tehnologija i RTV sadržaja djeci s teškoćama u razvoju.

Učesnici okruglog stola bili su: Dragica Radović, ombudsman za djecu RS-a, dr. Nina Ninković, načelnica Odjeljenja za predškolsko, osnovno i opće srednje vaspitanje Republičkog pedagoškog zavoda RS-a, Nela Kačmarčik-Maduna, voditeljica Odjeljenja za komunikacije Unicef BiH, Aleksandra Babić Golubović, Save the Children-a, Lea Tajić Čengić, Regulatorna agencija za komunikacije, prof. dr. Ivana Zečević sa Studijskog programa psihologije i prof. dr. Tatjana Tapavički Duronjić sa Studijskog programa novinarstva i komunikologije Univerziteta u Banjoj Luci, Tijana Mihić, urednica programa za djecu i omladinu u Sektoru TV programa, Slavica Brkić, urednica u Sektoru programa Radija RS-a, Ana Kotur-Erkić, freelence novinarka, moderator: Tanja Šokčević Buha, mr. psihologije, Odjeljenje za strateški razvoj RTRS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije