Banja Luka: Počinje detaljna obnova Banskog dvora

Radiosarajevo.ba
Banja Luka: Počinje detaljna obnova Banskog dvora

Grad Banja Luka raspisao je tender za sanaciju i restauraciju fasade i dekorativnog osvjetljenja na objektu Banskog dvora, u okviru projekta vrijednog oko dva miliona KM.

Ovo je najobimnija obnova najreprezentativnije kulturne institucije u posljednjih nekoliko decenija, a po okončanju radova, Banski dvor će zasjati u potpuno novom sjaju, piše Sarajevo Construction.

Prema tenderskoj dokumentaciji, izabrani izvođač biće u obavezi da za 150 dana obavi sve potrebne poslove na obnovi.

Prema dopunjenom projektu sanacije i restauracije fasade Banskog dvora, koji je uradio Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet, predviđena je restauracija fasade i skulptura, zamjena svih prozora kao i obnova ulaznih vrata.

Također, planirani su konzervatorsko-restauratorski radovi, popravka stepeništa, radovi na balkonima, demontaža statua do prostora gdje će se raditi njihova konzervacija, te sanacija dekorativnog osvjetljenja.

Obnova fasade i osvjetljenja je druga faza rekonstrukcije Banskog dvora za koju je, uz pomoć Vlade RS, osigurano ukupno 2,5 miliona KM.

Prva faza, koja podrazumijeva obnovu krova Banskog dvora, je u toku od proljetos. Vrijednost tih radova, koje izvodi poduzeće „Koto“ iz Beograda, iznosi oko 514.000 KM, saopćeno je iz press službe grada Banja Luke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije