Banja Luka: Građani od srca daju odjeću, polovne stvari čak i peglaju

Radiosarajevo.ba
Banja Luka: Građani od srca daju odjeću, polovne stvari čak i peglaju
Facebook / Foto: Udruženje "Mozaik prijateljstva"
Banjalučani se s velikim poštovanjem odnose prema siromašnim sugrađanima, i u kontejnere za polovnu odjeću ubacuju čiste, očuvane, pa čak i popeglane stvari, kažu u Udruženju "Mozaik prijateljstva".

Prve kontejnere za prikupljanje garderobe, udruženje Mozaik prijateljstva prije pet mjeseci je postavilo na pet lokacija u gradu, i oduševljeni su odzivom sugrađana.

"Ljudi ostavljaju šta žele i mogu, ne utičemo na njih, ali Banjalučani se zaista odnose sa poštovanjem prema cijelom projektu. Trude se stvarno da odjeća bude čista i ispeglana, kako bi obradovali one kojima je ova pomoć dobrodošla. Drago mi je što kod naših građana nije iščezao osjećaj pomaganja drugom", priča sekretar Udruženja, Miroslav Subašić, prenosi Blic.

Prikupljena garderoba, dodaje, dijeli se jednom sedmično u prostorijama udruženja na Obilićevu, kada im dolazi na stotine siromašnih porodica.

Foto: Udruženje

Foto: Udruženje Mozaik prijateljstva

"Do sada smo pravili pakete pomoći, ali pošto se počeo javljati sve veći broj građana, oni sada utorkom, od 9.30 do 12 časova, sami biraju odjeću i šta im treba", govori Subašić.

Pored 560 korisnika javne kuhinje Obrok ljubavi, koju također vodi Mozaik prijateljstva, na ovaj način oblače se i članovi drugih humanitarnih organizacija.

Subašić najavljuje i da će udruženje danas sa gradskom komisijom obići lokacije u gradu koje su Banjalučani predložili za postavljanje još deset kontejnera.

"Građani su predlagali Ulicu Đure Đakovića, naselja Ada, Lauš, Hisete, ali sada moramo zajedno sa Gradom, i uz njihovu saglasnost, da odredimo gdje se tačno mogu postaviti kontejneri za odjeću, kako ne bismo narušavali nečiju privatnost. Verujem da će do sljedeće sedmice još naselja dobiti kontejnere", rekao je on.

Trenutno se pet kontejnera nalaze na lokacijama: dva u Boriku, jedan iza zgrade Titanik, a drugi iza Fruktone, zatim u Novoj Varoši iza škole Georgi Stojkov Rakovski, u Rosuljama kod ambulante i na Starčevici kod marketa. Banjalučani kažu da im je ovako mnogo lakše donirati odjeću, nego zavisiti od ranog vremena humanitarnih udruženja i ići u njihove prostorije.

"Već sam nekoliko puta ostavljala garderobu u kontejner u Boriku, i to manje količine jer me nije sramota ubaciti samo jednu trenerku ili jedne patike. Nikada ne dajem pocijepano, samo ono što moja djeca prerastu, ne želim nikoga da uvrijedim", rekla je domaćica Mirna K.

Saradnja sa školama

Članovi Mozaika prijateljstva žele da i kod djece razvijaju osjećaj humanosti, te su pozvali učenike banjalučkih osnovnih i srednjih škola da doniraju higijenske potrepštine i hranu za ugrožene.

"Uz saglasnost Ministarstva prosvjete i kulture sprovodimo projekat „Budi human“, a djecu smo zamolili ko može da donese ulje, brašno, šećer, konzerve i proizvode za higijenu. Već u novembru napravićemo i podijeliti prve pakete pomoći za siromašne", najavio je Miroslav Subašić.

Foto: Udruženje

Foto: Udruženje Mozaik prijateljstva

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije