Banja Luka: Banka otpisala 82.000 KM kredita porodici dječaka oboljelog od leukemije

E. H.
Banja Luka: Banka otpisala 82.000 KM kredita porodici dječaka oboljelog od leukemije
Teška životna priča porodice Đukić iz Kuljana kod Banja Luke malo koga može ostaviti ravnodušnim, a da je humanost bezgranična dokazao je menadžment Addiko banke koji je ovoj porodici otpisao cjelokupan stambeni kredit.

Brojni mediji ranije su prenijeli tešku životnu priču porodice Dragane i Radijana Đukića, čija svakodnevica se potpuno promijenila nakon što su u novembru saznali da njihov dvoipogodišnji sin Jovan boluje od leukemije.

Od tog trenutka počinje njihova teška borba za ozdravljenje sina, što je tri mjeseca kasnije donijelo i teško oboljenje Radijana Đukića, koji je jedva preživio pucanje srčane aorte. Nakon toga njihova situacija postala je gotovo bezizlazna, jer im je bio potreban veliki novac za liječenje, a pored svega toga kao teret su imali stambeni kredit, s dugom od 82.536 KM.

Ipak i u teškoj situaciji uspjeli su dobiti tračak nade, zahvaljujući menadžmentu Addiko banke koji je prepoznavši situaciju odlučio da pomogne ovoj porodici.

"Nakon više od pet godina redovne otplate kredita, bez dana kašnjenja, gospodin Đukić nam se obratio s molbom da mu odobrimo reprogram stambenog kredita. Imajući u vidu zaista teško stanje u kojem  se porodica Đukić našla, odlučili smo se pomoći im i u potpunosti im otpisati kredit, kako bismo im barem na neki način olakšali liječenje djeteta", kazao je za Radiosarajevo.ba direktor Addiko Bank ad Banja Luka Marijo Ivanković.

On je dodao i kako je ovoj porodici preostali rok otplate bio 22 godine, no da će zahvaljujući ovoj banci sada imati više prilika da pronađu izlaz iz teške situacije.

"Odgovoran pristup i uvažavanje potreba lokalne zajednice temelji su naše politike društveno odgovornog poslovanja. Nastojimo, u skladu sa svojim mogućnostima, pomoći različite projekte i aktivnosti. Iako, uglavnom, djelujemo kolektivno, pomaganjem institucija i organizacija, ovog puta smo odlučili napraviti izuzetak, imajući u vidu zaista specifične okolnosti u kojima se naš klijent našao", dodao je direktor Ivanković.

Porodica Đukić s olakšanjem i radošću, veoma emotivno primila je vijest o otpisu cijelog kredita, te su kazali kako će im to biti nevjerovatna pomoć u njihovoj situaciji.

"Prije nekoliko godina digli smo stambeni kredit kako bismo kupili kuću i nakon svega došli smo u ovu tešku situaciju. Dijete nam se teško razboljelo, a zatim sam ja postao bolestan i jedva sam ostao živ. Obratili smo se banci, bili smo uredne platiše, opisavši im našu situaciju, a oni su nam tako ljubazni izašli u susret i mi smo im krajnje zahvalni za sve što su učinili", rekao nam je Radijan Lukić, dodavši kako je njegova porodica, iako u teškoj situaciji, pronalazila način da uredno otplaćuje svoj kredit.

I pored svega tog, oporavak Jovana i Radijana još uvijek traje, posebno kada je riječ o dječaku, čija borba je veoma teška. Dobro je podnio zahtjevnu operaciju u Kliničkom centru Vojvodine, ali porodici je još uvijek potreban novac za lijekove koje dječak mora piti naredne dvije godine, a koji mjesečno koštaju oko 180 KM, što je izuzetno zahtjevno jer ova porodica nema nikakve prihode.

No, sigurno je da uz pomoć humanih ljudi iz BiH, kao što su članovi Addiko bank, porodicu Đukić očekuje mnogo svjetlija budućnost u njihovoj teškoj borbi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije