Banja Luka bi mogla dobiti Zmijanjski park - pečat jedine UNESCO-ve baštine grada

S. H.
Banja Luka bi mogla dobiti Zmijanjski park - pečat jedine UNESCO-ve baštine grada
Foto: Nikola Brković / Budući izgled Zmijanjskog parka

Dva mlada Banjalučanina kreirala su jedinstven prijedlog za jedan potpuno novi sadržaj u gradu - novu turističku atrakciju Zmijanjski park!

"Kao jedina UNESCO zaštićena baština grada, smatramo da je Zmijanjski vez nedovoljno ispromoviran, te smo odlučili da ga predstavimo na ovaj način. Dugo sam razmišljao o ideji za promociju ovog simbola grada, a na prijedlog Zorana Talića odlučili smo da to bude sadašnji park između Narodnog pozorišta i kafića Dionis, na kojem trenutno gotovo da nema ništa", pojasnio je mladi Robert Dacešin koji se sa predsjednikom Skupštine Grada Banja Luka Talićem nedavno sastao.

Ideja o Zmijanjskom parku - undefined

Brković, Talić i Dacešin razgovaraju o ideji o Zmijanjskom parku

Predsjednik Skupštine Grada Banja Luka rekao je kako su Robert i Nikola  najbolji primjer koliko mladi ljudi mogu biti kreativni kada im se da šansa i  da imaju njegovu punu podršku.

"Dogovoreno je da ćemo napraviti sastanak sa gradonačelnikom kako bi vidjeli šta on misli o tome, te pokušati realizovati projekat. Predsjedniku Skupštine, gospodinu Taliću, se ideja jako dopala i dogovor je da radimo na tome i pokušamo to ostvariti. Trošak izgradnje samog parka po ovom projektu ne prelazi 40,000 KM što zaista nije mnogo novca ako se uzme u obzir da se dobija jedan sasvim novi turistički objekat u ponudi grada", rekao je Dacešin za Radiosarajevo.ba. 

Ovaj mladić koji vodi najčitaniji putopisni blog u BiH – Rio priče sa putovanja je podsjećamo već ranije predlagao 22 načina kako unaprijediti turizam u Banjoj Luci.

Banjalučanin dao otkaz da bi putovao svijetom: Putovanja su za one koji se usude

Banjalučanin savjetuje: Kako unaprijediti turizam u Banjoj Luci

Ideju o Zmijanjskom parku Dacešin dijeli sa mladim studentom arhitekture Nikolom Brkovićem, koji je uradio nacrt parka, te su njih dvojica naveli kako su se vodili idejom da ne diraju veličinu parka, kao ni postojeću živu ogradu, i da uz mali budžet pokušaju kreirati nešto novo i zanimljivo.

"Ideju smo razrađivali po uzoru na Evropske gradove jer smo gledali na koji način su oni obogatili svoju kulturu. Došli smo na ideju zašto ne bi promovisali naš Zmijanjski vez. Osnovna ideja nam je bila da na ovom potencijalnom lokalitetu ne narušavamo postojeće zelenilo, ali da uz minimalne intervencije obogatimo prostor", rekao je Brković za Srpskainfo.

"Staze u parku bi bile popločane kamenim kockama sa motivima Zmijanjskog veza", napisao je Dacešin.

Budući izgled Zmijanjskog parka - undefined

Budući izgled Zmijanjskog parka

"Na ovaj način, dajemo našem gradu jedan skroz novi turistički objekat i mjesto na koje sa ponosom možemo dovesti svakoga ko nas posjeti", rekao je dodajući kako bi bilo sjajno kada bi više ulica u Banjoj Luci dobilo ovaj pečat, kao recimo Šolajina ulica u kojoj je sanacija u toku.

Osim gradonačelnika ovaj tim će obaviti razgovor i sa timom za Evropsku prijestolnicu kulture, te sa stručnjacima, kako bi izradili najkvalitetniji prijedlog.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije