Zlatna Azra se vratila u BiH i poručuje: "Cilj je ispunjen, idemo dalje!"

J. Ć.
Zlatna Azra se vratila u BiH i poručuje: "Cilj je ispunjen, idemo dalje!"
Foto: Fikret Bečić / Azra Dedić i Fikret Bečić u BiH se vraćaju sa zlatom

Azra Dedić iz Bihaća djevojka s Down sindromom, koja se već dvanaest godina aktivno bavi i džudom, europska je prvakinja u ovom sportu. Najbolja na Starom kontinentu! 

Dedić je ovog vikenda osvojila zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u ID judu u kategoriji do 70 kg. Jučer je sa svojim trenerom Fikretom Bečićem i roditeljima krenula put svoje ponosne Krajine, autobusom.

Put je, nažalost, trajao najmanje 24 sata, a jutros su u ranim jutarnjim satima stigli u rodni grad, Bihać.

Bravo, ponosu BiH: Azra Dedić, djevojka s Down sindromom, osvojila novo zlato!

"U Bihać smo stigli u 7 sati sati. Put je bio iscrpljujući. Putovali smo 24 sata, o svome trošku, ali se isplatilo. Naša Azra je opet dokazala da može i da je nabolja", rekla je ponosno Azrina majka Ramzija Dedić za portal Radiosarajevo.ba. 

Kako saznajemo, nikada nisu imali nikakvu finansijsku pomoć, a danas imaju sastanak s gradonačelnikom Grada Bihaća.

"Danas u 15 sati imamo zakazan sastanak s gradonačelnikom Bihaća. Azra je istinska zaljubljenica u ovaj sport, što dokazuju i njene medalje, ona se već 12 godina bavi ovim sportom. Grad do sada nije prepoznao njene uspjehe... Vidjet ćemo o čemu će biti riječi na današnjem sastanku", iskrena je Dedić.

Ovaj put smo imali priliku razgovarati i s Azrom koja ne krije oduševljenje.

"Presretna sam na medalji koju sam osvojila. Šta reći, osim - cilj je ispunjen,  idemo dalje! Nastavljam sa svojim treninzima i borbom za dalje", govori Azra za portal Radiosarajevo.ba.

Inače, bila je prva osoba s Down sindromom koja je zaposlena u našoj zemlji.

"Još uvijek sam zaposlena i radim. Uzela sam godišnji odmor kako bih otišla na ovo takmičenje koje se itekako isplatilo. Donijela sam medalju", sretno će Azra.

Ponos svih: Azra Dedić, prva osoba s Down sindromom zaposlena u BiH

I ovaj put je Azra pokazala kako je dobro organizirana i da uspijeva sve stići. Prije dvije godine ova istinska zaljubljenica u džudo, s dvije pobjede i jednim porazom protiv predstavnice Rusije osvojila je srebrenu medalju i još jednom pokazala da je čeka sjajna džudo karijera, što nam konstantno dokazuje. 

Podsjetimo da je i prošle godine u decembru osvojila zlatnu medalju na takmičenju u Italiji. 

Rođena je ratne '94 godine kada su uvjeti za rađanje bili najteži, a pogotovo djece s Down sindromom. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije