Aplicirajte za stipendiju u Italiji

Radiosarajevo.ba
Aplicirajte za stipendiju u Italiji
/ Ovo su najbolja mjesta za provesti život, FOTO: Telegraph
Ambasada Republike Italije upućuje poziv diplomantima da se prijave za stipendiju na prestižnom univerzitetu.

Ministarstvo za vanjske poslove i međunarodnu saradnju Republike Italije, za akademsku godinu 2016/2017,  diplomcima iz Afganistana, Albanije, Alžira, BiH, Egipta, Jordana, Irana, Iraka, Izraela, Kosova, Libana, Makedonije, Maroka, Crne Gore, Srbije, Sirije, Tunisa i Turske dodjeljuje ukupno pet stipendija u trajanju od devet mjeseci (počevši od novembra 2016.) za pohađanje studija i sticanje Diplome iz Visokih evropskih studija (DASE) na Evropskom koledžu u Parmi (CEP)

DASE studij je namijenjen svršenim studentima ekonomskih, pravnih, političkih, socioloških, humanističkih ili jezičkih nauka. Potrebna diploma za pristup ovom studiju je trogodišnja univerzitetska ili magistarska diploma (sistem 3+2) ili njima ekvivalentna.

Studenti koji na kraju studija polože ispite predviđene programom DASE, branit će završni rad iz jedne od evropskih tematika, te će tako moći steći Diplomu univerzitetskog Mastera, prvog ili drugog nivoa, izdatu od strane Univerziteta „LUISS Guido Carli“ u Rimu, Univerziteta „Suor Orsola Benincasa“ u Napulju i Univerziteta u Parmi. 

Na studij DASE ne mogu se kandidirati studenti koji na dan 31. augusta budu upisani na jedan od univerzitetskih studija, niti oni koji na taj dan budu napunili 35 godina života.

Jezici na kojima će se odvijati nastava na Evropskom koledžu u Parmi su italijanski, engleski i francuski, te stoga, poznavanje engleskog jezika od strane kandidata mora zadovoljavati minimalno nivo B1, dok znanje italijanskog jezika, mora biti na nivou A2.

Stipendisti će dobivati mjesečno 820,00 eura. Koledž parcijalno oslobađa stipendiste od troškova studija (u ukupnom iznosu od 5.000 Eura), ali predviđa uplatu ostatka troškova upisnine u iznosu od 3.000 eura.

Troškove osiguranja za slučaj bolesti i nezgode snosi italijansko Ministarstvo za vanjske poslove i međunarodnu saradnju, za sve vrijeme trajanja stipendije. Više informacija na web-stranici Evropskog koledža u Parmi - Collegio Europeo di Parma.

Prijave na Konkurs, kandidati dostavljanju on-line, popunjavanjem obrasca dostupnog na web-stranici italijanskog Ministarstva za vanjske poslove i međunarodnu saradnju, kao i popunjavanjem obrasca Evropskog koledža u Parmi, koji je dostupan na ovom linku. Posljednji obrazac treba biti dostavljen koledžu elektronskim putem, u formatu pdf, na e-mail: apply@collegioeuropeo.it .

Platforma za podnošenje prijava bit će aktivna od 25. augusta u 12.00 do podneva 11. septembra 2016. 

Prijave će razmatrati zajednička Komisija Ministarstva za vanjske poslove i međunarodnu saradnju Republike Italije i Evropskog koledža u Parmi,  koja će se sastati u mjesecu septembru.

Za dodatne informacije kontaktirajte Ured za kulturu Ambasade Italije u Sarajevu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije