Ana-Marija Tomić i Lejla Mehanoli nagrađene stipendijama Fondacije 'Karim Zaimović'

0
FENA
Ana-Marija Tomić i Lejla Mehanoli nagrađene stipendijama Fondacije 'Karim Zaimović'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Dodjela stipendija Fondacije "Karim Zaimović"

Predstavnici Fondacije Karim Zaimović uručili su danas stipendije studenticama Akademije likovnih umjetnosti te Akademije scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu Ana-Mariji Tomić i Lejli Mehanoli.

Dodjela stipendija, 43. i 44. po redu, je potvrda da u BiH ima onih koji prate rad studenata i koji ih za taj rad nagrađuju. Za Ana Mariju Tomić je to od izuzetne važnosti, jer kako kaže, to nije samo novčana nagrada nego i velika podrška njihovom radu, zalaganju i strasti koju imaju prema umjetnosti.

"Studenti se, nažalost, danas susreću s većim ili manjim preprekama tokom studiranja. Ali po primjeru Karima, koji je u nekoj bajkovitoj realnosti radio i djelovao, uspio je da kreira svoju fantaziju i da bude primjer mladim studentima, mladim umjetnicima kako i mi trebamo da radimo", rekla je Ana Marija Tomić.

Vučić poslušao Dodika: Sabor srpskog naroda nakon usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici

Vučić poslušao Dodika: Sabor srpskog naroda nakon usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici

U ime Lejle Mehanoli, nagradu je preuzeo njen brat. 

Iskrene čestitke laureatima poželjeli su članovi Upravnog odbora Fondacije Karim Zaimović Nihad Kreševljaković, Senad Pećanin i Lajla Zaimović Kurtović, koji su ukazali na važnost podrške mladima, posebno u teškim vremenima.

Kreševljaković je podsjetio da Fondacija postoji od 1996. godine, a do danas je dodijeljeno više od 40 stipendija i to je jedna dimenzija, ali je važnije da su ti mladi ljudi inspirisani životom i djelom Karima Zaimovića, jednog od najznačajnijih bh. pisaca, eksperta za strip u bivšoj Jugoslaviji, čovjeka koji je inspiracija mladim generacijama.

Vlada KS investira u mlade talente: Dodijeljene stipendije najboljim učenicima

Vlada KS investira u mlade talente: Dodijeljene stipendije najboljim učenicima

"Mislim da je ova stipendija sigurno jedan od pozitivnih primjera i vjerovatno inspiracija i pokazatelj da je razmišljanje o važnosti mladih i davanju prostora njima puno važnije nego što objektivno kod nas to jeste", kazao je Kreševljaković.

Ove godine je na konkurs za stipendiju pristiglo 13 prijava, a stipendiju u iznosu od 2.000 KM dobile su Ana-Marija Tomić i Lejla Mehanoli i to na osnovu izvrsnog prosjeka tokom školovanja, a i vannastavnih aktivnosti.

Važno je i to, kako je rekla Lajla Zaimović Kurtović, što aplikanti za stipendiju kroz svoj rad njeguju karmičke vrijednosti, interese Fondacije, jer, podsjetila je, Karim Zaimović je imao ljubavi prema književnosti, umjetnosti, muzici i filmu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije