Ambasadorica Češke osvojila vrh Maglića, ambasador Italije na Čvrsnici

Radiosarajevo.ba
Ambasadorica Češke osvojila vrh Maglića, ambasador Italije na Čvrsnici
Foto: Printscreen / Ambasadori na Magliću

Ambasadorica Republike Češke u Bosni i Hercegovini Ivana Hlavsová popela se na Maglić, najviši planinski vrh u Bosni i Hercegovini.

Bila je društvu s ambasadorom EU u Bosni i Hercegovini Johannom Sattlerom i ambasadorom Poljske u Bosni i Hercegovini Jarosławom Lindenbergom 

Prizore njihovog uživanja na ovoj planine podijelila je Ambasada Republike Češke na svojoj Facebook stranici.

Oni nisu jedine diplomate koje su ovaj vikend iskoristili za boravak na bh. planinama.

Ambasador Italije Nicola Minasi i Peter Cronin, direktor Ureda za demokratizaciju pri Misiji USAID-a u BiH pridružili su se volonterskoj akciji održavanja planinarske staze na planini Čvrsnici u okviru projekta Via Dinarica, koju je organizovao Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) skupa sa članovima Hrvatskog planinarskog društva Prenj 1933 iz Mostara i Planinarskog društva Plasa iz Jablanice.

Via Dinarica je avanturističko-planinarska ruta koja se proteže duž zapadnog Balkana, čiji je cilj povezati zemlje i zajednice dinarskih Alpi stvaranjem jedinstvene i raznolike turističke ponude.

Nicola Minasi, ambasador Italije u BiH redovno sudjeluje i podržava sve volonterske akcije na Via Dinarici, koje uključuju koristan društveni rad i očuvanje okoliša:

„Via Dinarica nam nudi prirodno i zdravo okruženje, koje nam je u ovom vremenu potrebno više nego ikada. Stoga je važno sačuvati i održavati sve što nam priroda tako velikodušno daje.“

S akcije na Čvrsnici  - undefined

Foto: UNDP: S akcije na Čvrsnici

Također, predstavnici USAID-a, među kojima i Peter Cronin, direktor Ureda za demokratizaciju pri Misiji USAID-a u BiH, podržali su ovu akciju radeći na održavanju staze:

„Drago mi je što danas mogu uživati u ovoj predivnom prirodnom okruženju a ujedno doprinijeti održavanju staza Via Dinarice. Ovo je praktičan primjer kako slobodno vrijeme možete provesti na jedinstvenom i atraktivnom turističkom mjestu i istovremeno podržati razvojne mogućnosti lokalnih biznisa na stazama Via Dinaric, saopćeno je iz UNDP-a. 

I britanski ambasador u BiH, Matt Field ovaj vikend provodi u prirodi. Jučer je na Instagramu dijelio fotografije sa Sutjeske, a danas sa Skakavca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije