Ambasador Hajrić: Niko od 50.000 državljana BiH nije ugrožen, ali pakao nas tek čeka

A. Sokolović
Ambasador Hajrić: Niko od 50.000 državljana BiH nije ugrožen, ali pakao nas tek čeka
Foto: Privatni album / Mirza Hajrić, ambasador BiH u Australiji

Kiša je konačno pala u dijelovima Australije koji su uništeni vatrom, ali zvaničnici upozoravaju da nije gotovo - i da bi moglo da bude još gore.

Slaba kiša je pala na istočnoj obali Australije, od Sydneya do Melbournea, dok je nešto jačih padavina bilo u dijelovima Novog Južnog Velsa.

Katastrofu u Australiji izazvao čovjek: Požari su podmetnuti?

Više od 180 ljudi uhapšeno je i optuženo za namjerno podmetanje požara od početka sezone požara u Australiji u kojima je smrtno stradalo više 25 ljudi, a uništeno oko 2.000 domova, penosi Dailymail. Na južnoj obali Novog Južnog Velsa, gdje je umrlo najmanje devet osoba od početka katastrofe namjerno je podmetnuto čak 29 požara.

Zvaničnici upozoravaju da bi temperatura već od četvrtka mogla da bude u porastu, a mi smo kontaktirali Mirzu Hajrića, ambasadora Bosne i Hercegovine u Australiji, koji je za Radiosarajevo.ba govorio o aktuelnoj situaciji na ovom „užarenom“ kontinentu.

„Iskreno, spavam veoma malo. Pokušavam naš svijet smiriti. Održavam sastanke, idem na zvanične policijske brifinge. Kazao bih da sam na nogama 24 sata“, kaže Hajrić na početku razgovora za Radiosarajevo.ba.

Australija: Kiša je donijela predah, ali svi sad strahuju od MEGA požara

Kiša je konačno pala u dijelove Australije koji su uništeni vatrom, ali zvaničnici upozoravaju da nije gotovo - i da bi moglo da bude još gore. Slaba kiša je pala na istočnoj obali Australije, od Sidneja do Melburna, dok je nešto jačih padavina bilo u dijelovima Novog Južnog Velsa.

On tvrdi da je danas u Canberri malo zahladilo i da je zrak „lakši“ za disanje, ali da je i dalje veoma kritično.

„Od sinoć je padalo malo kiše... Zrak je bio težak, i sada malo lakše dišemo. Ono što me brine, a sada sam se vratio s brifinga, je informacija da meteorolozi najavljuju novo veliko pogoršanje vremena i da se temperature očekuju i oko 50 stepeni“, priča nam Hajrić.

Kasim Salagić, Enko Hot i Mirso Garibović distribuiraju pomoć, a požar se vidi iza njih - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba: Kasim Salagić, Enko Hot i Mirso Garibović distribuiraju pomoć, a požar se vidi iza njih

U Australiji, prema riječima Hajrića, trenutno ima 50.000 državljana Bosne i Hercegovine. Sa svima je u kontaktu, ali jedna vijest posebno raduje.

„Javljaju nam se svakodnevno, a ja sam u kontaktu s našim zajednicama, koji su preuzeli na sebe da prate situaciju. Hvala Bogu, nije nam se niko javio da ima nastradalih ili da je nestao i da je u toku potraga za njim. Većina ambasada je evakuirana, aerodrom u Canberri je bio dva dana zatvoren, a mi smo još tu“, podvukao je Hajrić.

Dodao je da je uputio upit za evakuaciju 10 porodica, zaposlenih u Ambasadi BiH“

„Očekujem odgovor iz našeg MVP-a. Istina, još nije opasno po život, ali jeste za zdravlje. Bez obzira na sve, ja neću napustiti Ambasadu do kraja. Ja sam tu kao kapetan koji zadnji napušta brod koji tone“, nastavlja Hajrić.

Mirza je pohvalio porodicu Rajić iz Ilijaša kod Sarajeva, koja živi posljednjih godina u Canberri.

Mile Rajić i sin Nikola su naši heroji. Oni žive u Canberri, imaju kamione i ovdje rade kao autoprijevoznici. Njih dvojica su se uspjeli probijati tamo gdje ni oni najhrabriji Australci nisu uspjeli. Zaista im se zahvaljujem na pomoći“, dodao je ambasador BiH u Australiji.

Hajrić kaže i da je nadolazeći prvi Grand slam u tenisu Australian Open koji se svake godine igra u Melbourneu, također ugrožen i da mu prijeti otkazivanje.

Ovo nije fotografija Australije iz svemira, evo o čemu je riječ

Fotografiju je navodno snimljena s Međunarodne svemirske stanice (ISS), navodi Index.hr . Ali, kako piše poznati portal za provjeru činjenica Snopes , nije riječ o fotografiji, već o 3D vizualizaciji koja pokriva "sva područja koja su zahvaćena" požarima, od kojih nisu svi još uvijek aktivni.

„Mnogi teniseri se plaše za svoja zdravlja. Ima ih dosta koji su najavili da neće doći i da će bojkotirati takmičenje. Predsjednik Vijeća igrača na ATP-u Novak Đoković smatra da je moguće odlaganje Australian Opena zbog velikih požara. Slušao sam njegovu izjavu i velike su šanse da se to i dogodi“, zaključio je ambasador Hajrić za Radiosarajevo.ba.  

Stradalo gotovo milijardu i 250 hiljada životinja

Gotovo milijardu i 250 hiljada životinja stradalo je u velikim požarima u posljednjih nekoliko mjeseci u Australiji.

"Da sve bude gore šteta se procjenjuje na nekoliko desetina milijardi dolara", dodao je Hajrić. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije