Ambasada Kine u BiH uputila pismo građanima BiH zbog koronavirusa

Radiosarajevo.ba
Ambasada Kine u BiH uputila pismo građanima BiH zbog koronavirusa
Foto: Ambasada Kine u BiH / Ilustracija

Ambasada NR Kine u Bosni i Hercegovini objavila je danas pismo, kako je navela, "upućeno prijateljima u Bosni i Hercegovini".

Njihovu poruku objavljujemo u cjelosti:

"Dragi prijatelji u Bosni i Hercegovini,
Sve vas srdačno pozdravljamo!

Svjetska zdravstvena organizacija je jučer proglasila epidemiju uzrokovanu novim koronavirusom hitnim predmetom javnog zdravstva od međunarodne važnosti. Razumijemo vašu zabrinutost ali su respektabilni medicinski stručnjaci utvrdili da nema potrebe za panikom, jer bi to moglo prouzrokovati još veće gubitke. S tim u vezi, dozvolite nam da podijelimo sa vama neke informacije.

Već prvog dana kineske Nove godine, kineski predsjednik Xi Jinping je predsjedavao sastankom na kojem je dao sveobuhvatne smjernice, s ciljem jačanja prevencije i kontrole epidemije. Samo dva dana nakon toga, odnosno trećeg dana kineske Nove godine, kineski premijer Li Keqiang je lično doputovao u grad Wuhan, kako bi se uvjerio u aktivnosti koje se provode na polju prevencije i kontrole ove epidemije. Trenutno, Kina mobilizira snagu cijele zemlje za borbu protiv epidemije, te je poduzela odlučne, djelotvorne i naučne mjere za prevenciju i kontrolu, kako bi se spriječilo širenje virusa.

Nadamo se da imate povjerenja u nas. Imamo sistem za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti i bogata iskustva u bavljenju pitanjima javnog zdravstva koja smo stekli u borbi protiv epidemije atipične pneumonije (SARS) 2003. godine, kao i naučne, tehnološke i materijalne osnove koje smo akumulirali proteklih 70 godina od osnivanja Narodne Republike Kine. Kineski naučnici su već otkrili genom novog koronavirusa. Medicinski stručnjaci iz svih krajeva Kine neprestano rade na frontu za prevenciju i kontrolu epidemije. Grad Wuhan je u roku od 10 dana izgradio bolnicu, isključivo za prijem potvrđenih pacijenata. S punim uvjerenjem možemo da konstatujemo, nijedna druga zemlja u svijetu nema takav kapacitet za implementaciju, niti može poduzeti tako snažne mjere prevencije i kontrole u tako kratko vrijeme.

Nadamo se da ćete biti bez brige. Pridržavajući se principa otvorenosti i transparentnosti, kao i vrlo odgovornog stava prema globalnoj zdravstvenoj sigurnosti, resorne institucije kineske strane su pravovremeno obavijestile Svjetsku zdravstvenu organizaciju, relevantne države i regije Hong Konga, Makaoa i Tajvana o informacijama o stanju epidemije, dajući im i genom novog koronavirusa. Direktor Svjetske zdravstvene organizacije dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus je konstatovao da mjere poduzete od kineske strane ne štite samo kineske državljane, već i ljude širom svijeta, izražavajući iskrenu zahvalnost na tome. Naglasio je da se velika brzina i razmjer kineskog djelovanja rijetko viđa u svijetu, te izrazio svoje iskreno uvjerenje da će Kina uspješno staviti pod kontrolu i pobijediti epidemiju na kraju. Ambasador Bosne i Hercegovine u Kini g. Tarik Bukvić je rekao da se Kina bavi ovim problemom vrlo temeljito i transparentno, te da Kina ima ogromne resurse i provodi mjere koje bi rijetko koja druga država mogla provesti.

Nadamo se da se možete opustiti. Ovdje želimo da citiramo i profesora sporta i košarkaškog trenera iz BiH, g. Mirnasa Avdića, koji se nalazi u kineskom gradu Hangzhou, a koji je medijima u BiH naglasio da u Kini nema nikakve panike i da je sve pod kontrolom. Kako je istakao, ljudi u Kini su jako složni i izuzetno organizovani, te je samo “pitanje vremena kad će se to sve završiti”. Vlasti u Bosni i Hercegovini aktivno poduzimaju odgovarajuće mjere. S tim u vezi, Ambasada NR Kine u BiH je spremna da održava komunikaciju i sarađuje sa vlastima u BiH. Do sada u BiH nije zabilježen nijedan potvrđen niti sumnjiv slučaj ove epidemije. Kineski državljani koji borave i rade u Bosni i Hercegovini, a trenutno se nalaze u Kini, dobrovoljno su predložili inicijative i mjere samoizolacije u trajanju od 15 dana po povratku u BiH. Iako oni nisu iz grada Wuhan, ipak su samovoljno predložili provođenje odgovarajućih mjera za prevenciju i kontrolu, s ciljem da ublaže zabrinutost prijatelja u BiH. Nadamo se da ćete razumjeti njihovu najbolju namjeru i duh požrtvovanosti.

Ovih dana, mnogi prijatelji u BiH su nas kontaktirali kako bi nam izrazili saučešće, pružili riječi podrške i spremnost za pomoć, što nas je duboko dirnulo. Nikada nećemo zaboraviti prijateljstvo naroda Bosne i Hercegovine prema kineskom narodu. Ovom prilikom bismo htjeli da podijelimo sa vama i jednu dobru vijest. Do sada je već 171 potvrđen pacijenat izliječen i napustio bolnicu. Vjerujemo da je, uz pomoć međunarodne zajednice, uključujući Bosnu i Hercegovinu, Kina potpuno sposobna da pobijedi u borbi protiv epidemije, jer kao što kaže stara narodna izreka: “Poslije kiše dolazi sunce.”

Hvala vam svima od srca na brizi koju nam pružate.

Ambasada NR Kine u BiH
31. januar 2020."

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije