Ambasada Austrije donirala opremu Muzeju ratnog djetinjstva

Fena
Ambasada Austrije donirala opremu Muzeju ratnog djetinjstva
Ambasada Austrije Bosne i Hercegovine donirala je Muzeju ratnog djetinjstva Bosne i Hercegovine u Sarajevu opremu - postolje za  eksponate i display.

Ova ambasada je, uz američku, jedina u BiH koja je podržala projekt Muzeja ratnog djetinjstva, rekao je tim povodom direktor i idejni tvorac Jasminko Halilović.

Austrijski ambasador Martin Pammer je naglasio da je podrška realizirana u naročitom programu „Projekat jug-sjever-kultura i razvoj“, čiju podršku uživaju projekti što se bave temama iz spektra vanjske politike a u oblasti kulture i tazvojne suradnje.

"Muzej ratnog djetinjstva je, međutim, naravno, puno više od samo još jedne institucije kulture. Sjećanje na strašnu tragediju rata devedesetih godina prošlog stoljeća  svakodnevno je vidljivo i kod mnogih, danas odraslih osoba, zaokuplja i dalje svijest i veliki dio života", ambasadorove su riječi.

Ratnu opsadu Sarajeva je nazvao besmislenim ubijanjem i razaranjem, zločinačkim aktom bezumnih „dobrovoljaca“, koji su planirali i rukovodili naredbodavci ubice.

"Značilo je to i teroristički čin, napad nekulture na kulturu, primitivnog na urbano; stoga govorimo i o urbicidu - nevjerovatnom pokušaju ubijanja jednog grada. A ko je najranjiviji u takvoj situaciji ? Sigurno djeca! Ona nemaju nikakav lobi, nemaju pravo glasa, nadležne organizacije ih slabo čuju i većinom imaju samo ograničenu ekonomsku i nikakvu političku moć", izjavio je austrijski ambasador.

 Muzej ratnog djetinjstva u Sarajevu je jedini te vrste u svijetu. Dobit će stalnu postavku u Logavinoj ulici na broju 32, što je po riječima direktora Jasminka Halilovića, biti ozvaničeno u decembru.

Osim donirane opreme od austrijske ambasade, novinarima je danas trodimenzionalno predstavljen videomaterijal budućeg stalnog prostora Muzeja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije