Aladža, ptica iz pepela, što se opet rađa: Svečano otvorena ljepotica iz Foče!

Radiosarajevo.ba
Aladža, ptica iz pepela, što se opet rađa: Svečano otvorena ljepotica iz Foče!
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Aladža džamija

Fočanska ljepotica, Aladža džamija danas je ponovo otvorena za vjernike, nakon što su je, prije 27 godina, srušili srpski agresori.

Čast da otvori obnovljenu Aladžu pripala je majci mladića koji je ubijen u Foči na dan kad je srušena Aladža džamija Azizi Salčin. Salčin je sa zvaničnicima i uz salavate presjekla vrpcu, te otključala vrata džamije nakon čega je hiljade vjernika ispunilo džamiju i njen harem kako bi klanjali namaz.

Prvi ezan sa obnovljene Aladže za podne-namaz proučio je imam sarajevskog medžlisa Mustafa ef. Isaković, a zvuk ezana ispratile su i prve kapi kiše.

Učenjem Kur'ana hfz. Nisveta ef. Omerdića počeo je današnji program svečanog otvorenja ponovno izgrađene Aladža džamije u Foči, kojem prisusutvuje nekoliko hiljada vjernika iz cijele BiH, visoki domaći i međunarodni zvaničnici te predstavnici Turske i SAD-a, država koje su pomogle i finansirale izgradnju ovog vjerskog objekta.

Aladža (Šarena) džamija nakon više od četvrt stoljeća otkako je porušena, danas je ponovo otvorena za sve vjernike, a ovaj čin, kako je ranije naglašeno, predstavlja jedan od najvažnijih događaja za Islamsku zajednicu, a posebno muftijstvo goraždansko, koje je uz pomoć donatora uložilo velike napore da ovaj značajan i zahtjevan projekat bude doveden do kraja.

Šta je načelnik Opštine Foča Radisav Mašić kazao na otvorenju Aladže

Glavni fočanski imam Hodžić: Naš san je danas ostvaren

Zaimović: Budimo uvijek graditelji, a nikad rušitelji

Adnan Ertem ispred Aladže: Kamo puste sreće da je nikad nisu srušili...

Hamed ef. Efendić: Bože učini da se nikada više ne zapali ni jedan dom u BiH

Muftija goraždanski u Foči: Neka se smiri duša našeg Hasana Nazira

Nelson: Ljudi svih vjera, došli su svjedočiti povratku svoje Aladže

Turski ambasador ispred Aladže: Neka ova lijepa džamija donese hajra i radosti

Ministar Ersoy: Kada god pogledate Aladžu vidjet ćete vašu volju i trud

Šefik Džaferović uputio poruku silama mraka koje su srušile Aladžu

Kavazović: Neka obnova Aladže osnaži želju protjeranih da se vrate

Ovom činu prethodile su poruke domaćina, domaćih i međunarodnih diplomata, a svečanost otvaranja počela je dovom koju je proučio bivši goraždanski muftija Hamed ef. Efendić.

Reisul-ulema Husein ef. Kavazović uručio je poklone zaslužnima za obnovu Aladže džamije, simboličan poklon izrađen specijalno za ovu priliku - mihrab obnovljene džamije. Poklone je uručio dr. Mustafi Ceriću, muftijama Hamedu Efendiću i Remzij Pitiću,  amabasdoru Ericu Nelsonu, ministru kulture i direktoru Vakufske direkcije iz Turske, direktoru Vakufkse direkcije u BiH Senaidu Zaimoviću.

U obnovljenoj Aladži tokom ramazana svaku noć će biti organizirani iftari, zikr i teravih-namaz.

Centralna bajramska svečanost i svečanost povodom mubarek-noći Lejletul-kadr bit će održane upravo u obnovljenoj Aladži džamiji.

Na njoj će prvi put nakon 27 godina zasjati i ramazanski kandilji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije