Misteriozni hepatitis širi se među djecom. Pitali smo pedijatoricu o simptomima

0
I.S.
Misteriozni hepatitis širi se među djecom. Pitali smo pedijatoricu o simptomima
Foto: Anadolija/ Pexels / Amra Junuzović - Kaljić o bolesti kod djece

U dva kontitenta i desetine zemalja su prijavljene desetine slučajeva hepatitisa s nepoznatim uzrocima među djecom. Kada je riječ o našem susjedstvu, trenutno se u Srbiji ispituje jedan slučaj za koji postoji sumnja da dijete ima upravo ovu vrstu bolesti.

U Bosni i Hercegovini, srećom, još uvijek nije detektovan niti jedan slučaj akutnog hepatitisa.

A, kako bi se ova brojka i održala, razgovarali smo s pedijatricom Doma zdravlja Kantona Sarajevo Amrom Junuzović - Kaljić koja je pojasnila za portal Radiosarajevo.ba do sada poznate stvari o ovom hepatitisu, njegove uzroke te dala korisne savjete roditeljima kako bi spriječili da njihovi mališani obole.

Optužen Admir Lekić: Pretukao bivšu djevojku i zapalio vozilo njene majke u Sarajevu

Optužen Admir Lekić: Pretukao bivšu djevojku i zapalio vozilo njene majke u Sarajevu

"Već je u dobrom dijelu svijeta, praktički na dva kontinenta detektovano oboljenje akutni hepatitis. To je upalna bolest jetre. Nama su poznati virusi koji uobičajeno izazivaju hepatitis - A, B, C... S druge strane, ovaj hepatitis u manjim epidemijama, prije svega u Velikoj Britaniji koja je polovinom aprila saopćila uvećan broj ove bolesti, uzročnika označavamo kao da nije nijedan od poznatih virusa koji uzrokuju hepatitise. Inače je hepatitis oboljenje jetre, može biti uzrokovan virusom, ali i autoimuni te tokstični", navela je Junuzović - Kaljić.

Kako je pojasnila, jetru inače nazivamo "laboratorijom organizma". Funkcije jetre su da obradi sve lijekove koje pijemo, te je vrlo značajan imunološki organ.

"Upalna bolest jetre koju ovaj virus uzrokuje dovodi do poremećaja svih funkcija jetre, do porasta enzima jetre, pojave žutice... Simptomi u koju se razvija ova vrsta počinje sa probavnim simptomima, bolovima u trbuhu, proljevom, što brzo može voditi u dehidraticiju, pa i žutica, te težak poremećaj metabolizma", rekla je Junuzović - Kaljić.

Ovu bolest, kako se pretpostavlja, uzrokuje vrsta adenovirusa - porodica virusa koji su poznati u ljudskoj okolini, uzrokuju disajne bolesti, a u sezoni jesen - zima upale gornjih disajnih puteva.

"Ovaj virus daje probavne simptome te narušava funkciju jetre. Adenovirusi se šire kapljičnim putem - respiratornim kapljicama... U svakom obliku širenja hepatitisa i na šta ćemo svakako upozoriti roditelje su osnovne higijenske mjere, na koje smo insistirali i pojavom pandemije. Širenje se spriječava higijenskim mjerama - često pranje ruku, respritorna higijena, držanje distance... Prilikom pojave bilo probavnih simptoma, bilo disajnih - naši roditelji su dobro informirani i znaju reagirati te se javiti ljekaru kako bi se poduzele odgovarajuće mjere", poručila je pedijatrica.

Kako su neki mediji prenijeli, postoje i teorije zavjere da je pojava ovog hepatitisa povezana sa COVID cjepivom, što svakako nema nikakvih naučnih temelja.

Junuzović - Kaljić je ovo prokomentarisala:

"S obzirom na to da su s ovim oblikom hepatitisa zahvaćena djeca u dobi od jednog mjeseca do 16 godina, to je pretežno kategorija koja uopšte nije dobila COVID vakcine i niti kod jednog od njih, što je potvrdila i Svjetska zdravstvena organizacija, bolest apsolutno nije vezana s vakcinom protiv COVID-19.

To su pretežno zdrava djeca koja su se inficirala ovom vrstom virusa i nema nikakve povezanosti niti sa vakcinom, niti sa oboljevanjem od COVID-19", zaključila je Junuzović - Kaljić za portal Radiosarajevo.ba.

Najnoviji klinički detalji koje je CDC objavio u petak, dolaze iz Alabame, gdje su otkriveni prvi slučajevi. Analizirana je klinička dokumentacija ukupno devetero pacijenata koji su primljeni u dječju bolnicu nakon 1. oktobra 2021. godine.

Pacijenti su bili iz različitih dijelova države bez epidemioloških veza. Svi su se smatrali zdravima, bez značajnih komorbiditeta i bez slabosti imunosnog sustava. Srednja dob je bila oko tri godine, u rasponu mlađih od dvije do starijih od pet godina.

Povraćanje i proljev su bili najčešći simptomi među pacijentima prije prijma, a neki su imali i simptome gornjih dišnih puteva. Kod prijma je većina imala povećanu jetru, uz žuticu i žutilo u očima.

Svi pacijenti su dobili negativne rezultate testova na viruse hepatitisa A, B i C te je isključeno i nekoliko drugih uzroka pedijatrijskog hepatitisa i infekcija, ali kod svih pacijenata je otkriven adenovirus.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije