Bravo / Ajna Jusić jedna od sedam žena koje će svijet SLAVITI u 2020. godini

01. 04. 2020. u 23:09:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 403

Ajna Jusić, predsjednica Udruženja "Zaboravljena djeca rata" izabrana je za jednu od sedam internacionalnih žena liderica koje treba slaviti u 2020. godini. Izbor je radila britanska agencija Shape History.

Jusić je na listi sa doktoricom Shuping Wang koja je razotkrila aferu u Kini u vezi sa krvi zaraženom HIV-om, aktivisticom za borbu protiv klimatskih promjena Vanessom Nakate, Luluom Said Ameir koja se zalaže za prava djevojčica na pristup sanitarnim proizvodima, Leahom Sibener koja je osnova fondaciju koja traga za lijekom protiv raka, Barbarom Lee - kongreskinjom koja je podigla svoj glas u Kongresu SAD-a protiv davanju ovlaštenja upotrebe vojnih snaga bez prethodne saglasnosti 2001. godine i Ilwadom Elman koja se bori za ljudska prava u Somaliji.

Ajna Jusić - undefined

Foto: Shapehistory.com: Ajna Jusić

Upoznajte aktivistkinju koja ukazuje na zaboravljeni aspekt rata: djecu rođenu kao posljedica rata. Jedna od najvećih tragedija poslije rata je ta da se o nekim najosnovnijim društvenim posljedicama rijetko javno govori. Ajna Jusić je glas koji počinje prevazilaziti tu podjelu. Rođena u BiH kao posljedica ratnog silovanja, Ajna je otkrila da je njen status kao građanke pun izazova i nesigurnosti, te je često doživljavala diskriminaciju od teškog patrijarhalnog društva. Djeca rođena kao posljedica silovanja u BiH su postala kao 'nevidljiva djeca' koja završavaju u sirotištima širom zemlje. Ajna je pokrenula udruženje 'Zaboravljena djeca rata' kako bi osnažila i obrazovala ranjive grupe društva, pomažući im da imaju proaktivnu ulogu kako bi unaprijedile svoj status. Udruženje omogućava pristup obrazovnju, socijalnoj zaštiti i psihološku podršku, istovremeno štiteći prava marginaliziranih i ranjivih grupa ljudi", piše Shape History.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA