AIS i FONOGRAM potpisali Kolektivne ugovore sa UDMU

Radiosarajevo.ba
AIS i FONOGRAM potpisali Kolektivne ugovore sa UDMU
/ AIS i FONOGRAM potpisali Kolektivne ugovore sa UDMU
AIS i FONOGRAM potpisali su Kolektivne ugovore s reprezentativnim udruženjem kablovskih operatera UDMU.

Svečanom potpisivanju prisustvovali su direktor AIS-a Jasmina Misirlić, predsjednik Upravnog odbora FONOGRAM-a Ahmed Švrakić i direktor UDMU-a Refik Mujezinović i mnogobrojni gosti i mediji.

Direktor AIS-a Jasmina Misirlić ovom prilikom je istakla da je potpisivanje jednog ovakvog Ugovora od velikog značaja za sve muzičke izvođače na području Bosne i Hercegovine, jer su po prvi put u poslijeratnom periodu regulisana prava izvođača muzičkih djela od ove vrste korisnika.

Direktor FONOGRAM-a Kemal Švrakić izrazio je veliko zadovoljstvo što je došlo do potpisivanja ovako značajnog ugovora za proizvođače fonograma.

Direktor UDMU-a Refik Mujezinović je izjavio da su potpisani Kolektivni ugovori rezultat pregovora vođenih u najboljem interesu svih učesnika i onih na koje se ti ugovori odnose, te određuju tarifu koja je usporediva sa tarifama sličnih kolektivnih organizacija u regionu i državama koje su, prema relevantnim kriterijima, u istom rangu sa Bosnom i Hercegovinom.

Određivanjem tarife regulisane Kolektivnim ugovorima i uslovima iz ovih ugovora između predstavnika AIS-a, FONOGRAM-a i reprezentativnog udruženja UDMU, nakon dužeg vremena ispunjeni su uslovi za naknade za prava izvođača muzičkih djela i za prava proizvođača fonograma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije