Kupujmo domaće: Najbolji domaći autori u galeriji Duplex

Radiosarajevo.ba
Kupujmo domaće: Najbolji domaći autori u galeriji Duplex
/ Milomir Kovačević
Savremeni umjetnici iz BIH imaju šta da pokažu. Stoga će ljetni kulturni život obogatiti izložba 'Kupujmo domaće' u sarajevskoj galeriji Duplex.

Kolektivna izložba savremene bh. umjetnosti pod nazivom Kupujmo domaće! bit će otvorena u petak 8. jula, a trajat će do 27. avgusta, a bit će prodajnog karaktera.

Na izložbi će biti predstavljeno više od osamdeset djela u različitim medijima i tehnikama, uključujući slikarstvo, crtež, fotografiju, digitalni i sitotisak.

Cilj izložbe je da se djela domaćih umjetnika predstave široj javnosti i internacionalnim posjetiocima i time potakne razvoj umjetničkog tržišta u regiji. Kreativnost je jedna od najsnažnijih sila današnjice. Umjetnost je oruđe za razvoj kulture i pokretač društva, a u regiji je skoro pa potpuno zanemarena. Predstojeća izložba u galeriji Duplex100m2 je jedan od načina da se zaštiti i podrži domaće stvaralaštvo

Ovom prilikom svako može započeti svoju zbirku bh. umjetnosti. Izložba Kupujmo domaće! je za mlade i stare kolekcionare; ovdje će naći djela mlađih umjetnika, kao i neka remek-djela starijih generacija. Kupovina prvog rada za kolekciju je uzbudljiva bez obzira na polje, medij i budžet. Unošenje umjetnosti u intimni životni prostor može drastično promijeniti ambijent, a time i život. Nikad nije ni prekasno ni prerano da se postane kolekcionar!

Galeriju Duplex100m2 je 2004. otvorio francuski umjetnik Pierre Courtin. Zahvaljujući neumornom radu ona polako postaje vodeći izlagački prostor za savremenu umjetnost u regiji. Galerija ima veliku kolekciju radova mlađih i starijih bh. umjetnika, te podržava kreativni dijalog između domaćih i međunarodnih umjetnika. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije