AirFair: Zagađenje zraka je ozbiljan problem, a ovo je prvi korak ka rješenju

Radiosarajevo.ba
AirFair: Zagađenje zraka je ozbiljan problem, a ovo je prvi korak ka rješenju
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / "AirFair" u Sarajevu

Ambasada Švedske organizirala je danas javni događaj pod nazivom "AirFair" sa ciljem podizanja svijesti o zagađenju zraka.

Uz pitanje "Brinete li za čisti zrak i okoliš" i "Želite li se susresti s ljudima koji misle isto kao vi" – Ambasada je uputila poziv na ovaj skup. 

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: "AirFair" u Sarajevu

Događaj je bio namijenjen građanima svih generacija, predstavnicima civilnog društva, akademske i međunarodne zajednice, političarima, medijima, donosiocima odluka. Povod skupa nije samo razgovor o pitanjima aerozagađenja, već i nastojanje da se pronađu neka od rješenja za Sarajevo i BiH. 

Događaju je prethodio sastanak švedske ambasadorice u BiH Johanne Strömquist sa bh. ministrima i međunarodnih donatorima koji aktivno rade u oblasti smanjenja zagađenja zraka.

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: "AirFair" u Sarajevu

"Zagađenje zraka je problem u čijem rješenju svako mora odigrati ulogu. Stoga nam je drago što ovdje danas vidimo toliko okupljenih - od ministara, predstavnika akademske zajednice, javnih institucija, medija, kreatora politika i drugih građana koji će zajednički učestvovati u traženju rješenja, jer ovaj problem zaista jeste rješiv. Švedska je najveći bilateralni donator kada je riječ o zaštiti okoliša u BiH. Vlada Kraljevine Švedske je prošle godine za pitanja ove oblasti donirala 18 miliona dolara i dalje ćemo nastaviti sarađivati sa lokalnim partnerima i civilnim sektorom. Zagađenje zraka jeste ozbiljan, ali i mi smo ozbiljni da pronađemo rješenja. A ovo je prvi korak ka rješenju", poručila je Strömquist.

Građani BiH izloženi su najvišim nivoima zagađenja zraka u svijetu, a ambasadorica Strömquist je podsjetila na nedavno objavljeni izvještaj Svjetske banke u kojem se navodi da više od 3.300 prijevremenih smrti u BiH bude uzrokovano izlaganju zagađenom zraku.

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: "AirFair" u Sarajevu

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije