Administracija Joea Bidena treba pravog čovjeka za Balkan

0
Radiosarajevo.ba
Administracija Joea Bidena treba pravog čovjeka za Balkan
Foto: EPA-EFE / Joe Biden

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden i njegov vanjskopolitički tim moraju se suočiti s nizom međunarodnih izazova.

Ne očekuje se da Balkan bude glavni prioritet na toj listi. Ipak, postoji prilika da SAD donesu promjene u regiji, piše portal Balkan Insider.

Devedesetih godina SAD su imale primarnu ulogu u regiji i predvodile su uspješnu intervenciju koja je zaustavila srbijansku genocidnu kampanju protiv Albanaca na Kosovu.

"Uz podršku Sjedinjenih Država i drugih zapadnih saveznika, Kosovo je proglasilo neovisnost 2008. Nažalost, uz podršku Rusije i Kine, Srbija odbija da prizna nezavisnost Kosova. Proces dijaloga koji je pomogla EU, a koji je trebao okupiti strane u pronalaženju trajnog rješenja, nije uspio postići", piše ovaj magazin.

U međuvremenu, zloćudne strane sile iskoristile su spor da se miješaju u balkanske poslove i spriječe region da se integrira u zapadne organizacije.

Joe Biden - undefined

Foto: EPA-EFE: Joe Biden

"Iako je Rusija i dalje destabilizirajuća sila, Kina bilježi važan ekonomski, trgovinski i diplomatski napredak u regiji. Stalni sukobi stvaraju put za uticaje koji ugrožavaju ravnotežu u regionu.

S druge strane, ove prijetnje pojačane su nagrizajućom korupcijom, lošim upravljanjem i nedostatkom ekonomskih prilika uočenih u cijeloj regiji. Za zaustavljanje ovih snaga potrebno je snažno američko vodstvo", navodi se u analizi Balkan Insidera.

Imenovanje ministra Mikea Pompea prošle godine za zamjenika pomoćnika sekretara Matthewa Palmera za specijalnog predstavnika za zapadni Balkan i sljedeće predsjedničko imenovanje ambasadora Richarda Grenella za specijalnog izaslanika za dijalog Kosovo i Srbija bili su važni signali o direktnom ponovnom angažmanu.

Međutim, uprkos tome što su shvatili limfnu potrebu Sjedinjenih Država da izravno daju svoj doprinos rješavanju sukoba, Trumpova administracija nije ga uspjela riješiti.

Umjesto da se povuče, dolazeća Bajdenova administracija trebala bi pojačati svoje napore. Držeći fokus na Balkanu visokim, dok ispravljajući očigledne greške uočene u najnovijoj inicijativi, nova administracija može uspjeti postići prijeko potreban napredak.

"Da bi to učinila, administracija Bidena mora zadržati mjesto specijalnog izaslanika i imenovati nekoga ko duboko poznaje regiju i shvaća njenu dinamiku", piše Balkan Insider.

Ostatak teksta pročitajte na OVOM linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije