AD Orion u četvrtak organizira posmatranje Sunca za građane BiH

Radiosarajevo.ba
AD Orion u četvrtak organizira posmatranje Sunca za građane BiH
Foto: Twitter / Zalazak sunca
Astronomskog društva Orion poziva sve građane Sarajeva i Bosne i Hercegovine da na dan solsticija (suncostaja), dođu na plato Astronomske opservatorije na Trebeviću.

"Želimo da zajedno proslavimo dolazak ljeta uz posmatranje Sunca teleskopima koje će se održati u četvrtak, 21 juna. Na platou smo od 16 i 30 sati, a posmatranje zalaska Sunca počinje od 17 sati", navodi se u saopćenju ovog društva.

U ostatku saopćenja se navodi:

"Na dan solsticija, na dan pune svjetlosti, dignimo svoj glas protiv sila tame koje žele da unište jedinu opservatoriju u Bosni i Hercegovini.

Posmatrat ćemo Sunce, družiti se i saznati više o fantastičnoj historiji, svojevremeno najveće amaterske opservatorije na svijetu. Ne dozvolimo da mrak proguta svjetlo.
Svake godine, između 20. i 22. juna, Zemlja dolazi u takav položaj prema Suncu da joj je osa rotacije nagnuta oko 23 i po stepena u odnosu na njenu putanju (ravan ekliptike). Sunce je tada u podne na svojoj najvišoj tački na nebu tokom godine. To je najduži dan u godini i nakraća noć.

U našoj odbrani nauke i znanja koje se žele uništiti, svemir nam šalje simboličnu poruku, više svjetlosti, manje tame.

Historija čovječanstva prepuna je legendi i mitova koji se vezuju za Sunce. Sunčana božanstva postojala su u svim starim civilizacijama. Zbog toga je dan Solsticija bio simbol za dobrobit, život i pozitivnost, a tama simbol za strah, smrt i zlo.

Podsjećamo da je nedavno, Općina Stari grad na javnom konkursu dodjelila dio kompleksa Opservatorije (Bistrik kulu- austrougarsku tvrđavu) privatnoj firmi koja, prema našim saznanjima, planira otvoriti kafanu.

Ovakav civilizacijski sunovrat odavno nije viđen. Naše mogućnosti da to poništimo su male, ali, uz veliku i snažnu podršku javnosti, još uvijek se nešto može uraditi. Zato dođite i pridružite nam se".

U slučaju pogoršanja vremena (prisustva oblaka ili kiše) posmatranje se odgađa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije