BiH umjetnica Edina Selesković otvorila izložbu u Zagrebu

Radiosarajevo.ba
BiH umjetnica Edina Selesković otvorila izložbu u Zagrebu
Foto: Edina Selesković / Izložba "Think Freedom" u Zagrebu
Umjetnička instalacija Think Freedom umjetnice Edine Selesković predstavljena je sinoć zagrebačkoj publici u Klovićevim dvorima. Interes za izložbu je bio veliki i okupila je mnoge ljubitelje umjetnosti ali i ličnosti iz javnog života.

Na platou galerije Klovićevi dvori koja je ujedno i najveća galerijska institucija u Hrvatskoj a prisutni su imali priliku uživati u sjajnoj izvedbi hrvatske operne dive Sandre Bagarić dok je moderator bila Dajana Antonija Bebek- glasnogovornica gradonačelnika Zagreba.

Misli Sloboda je sveobuhvatni pristup projektu public art-a koji šalje poruku mira i pomirenja iz srca Sarajeva i BiH ka regionu, cijeloj Europi, Americi i svijetu.

Ovaj projekat objedinjuje skulpturu, instalaciju, performans, svjetlo, zvuk, film, pisanu riječ, ali i nove globalne komunikacijske tehnologije kako bi spojio mlade generacije sa univerzalnom snagom savremene umjetnosti.

Dogradonačelnik Sarajeva, Ivica Šarić, rekao je da je Sarajevo grad slobode mira i ljubavi te da je on ponosan što kroz savremenu umjetnost ta poruka putuje svijetom upravo iz Sarajeva.

Ivan Bandić, generalni konzul Republike Hrvatske u Tuzli, istaknuo je da Bosni i Hercegovini više nego treba priča o slobodi i da poruke koje dolaze sa instalacijom su poruke mira, poruke budućnosti i poruke koje šire ljepotu i suštinu života.

Priznata Bosansko-Američka umjetnica Edina Selesković, višestruko nagrađivani režiser i mnogobrojni umjetnici pružaju ruke mladim studentima da bi zajedno stvorili umjetnički masterpiece i urbani spektakl iz Sarajeva i regije i dijele ga sa svjetskim gradovima kako bi se povezali na globalnom nivou i to kroz umjetničko stvaralaštva iz Vijećnice do Daag Hammarskjold Plaze u New Yorku, preko Banja Luke, Novog Sada, Zagreba, Kopenhagena i Beča…

Edina je diplomirala na poznatoj likovnoj akademiji Corcoran School of Art na odsjeku skulpture. Njeni radovi su od tada bili izloženi na preko 50 samostalnih i grupnih izložbi širom Sjedninjenih Država, te u Europi i Aziji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije