30 godina od pogibije Vinka Šamarlića: Dan kada je Zmaj od Bosne ušao u legendu

8
Radiosarajevo.ba
30 godina od pogibije Vinka Šamarlića: Dan kada je Zmaj od Bosne ušao u legendu
PrtScr / Vinko Šamarlić u akciji

Sutra (srijeda, 8. juni) navršit će se 30 godina od pogibije Vinka Šamarlića, jednog od najvećih heroja Odbranbeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995., kao 30. godišnjica Bitke za Hrasno Brdo, također, jedne je od presudnih bitaka za odbranu Sarajeva tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu u kojoj se svoj život položio i komandir Interventne jedinice Odreda policije „Bosna“.

Piše: Faruk Vele

Tog dana svoje živote položili su brojni branitelji Sarajeva. Heroj Vinko Šamarlić je predvodio Specijalne jedinice MUP-a RBiH, Odred policije „Bosna“, koji su u Bici za Hrasno Brdo učestvovali zajedno sa pripadnicima iz Odreda Hrasno Brdo, Pofalićko-velešićkog odreda, SJB Novo Sarajevo i drugih patriotskih organizacija.

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Ugasli olimpijski plamen

Iako je mogao birati između priprema za odlazak na Olimpijske igre u Barcelonu i učešća u akcijama, nije želio ostaviti svoje saborce i izabrao je odlazak u svoju posljednju bitku.

Poginuo je u žestokoj borbi u Zagorskoj ulici (danas Posavska ulica) nekoliko dana prije odlaska na Olimpijske igre u Barcelonu. Posthumno je odlikovan “Zlatnom policijskom značkom”, “Medaljom za hrabrost” i “Ordenom zlatnog grba sa mačevima”.

„Mi smo locirali NN teroristu, da ga tako nazovem. Vinko ga je pozivao na predaju. Signalima među sobom smo ga okružili. Međutim, čovjek je pucao i pogodio Vinka u lijevu mišku. Ta rana je bila smrtna. Metak je, kasnije ćemo saznati, prošao kroz tijelo i pogodio ga u srce“, prisjeća se Samir Čajić Čaja, jedan je od školskih drugova i saboraca heroja Šamarlića.

vinko_samarlic_godisnjica(1).jpg - undefined

Foto: Vlada KS: Samir Čajić Čaja

Čaja nam kaže da mu se ovih dana teško prisjećati, jer je tada i sam teško ranjen od bombe koja je eksplodirala kod njegovih nogu.

Vinko je bio jedan od naših najjačih vitezova rata, naš heroj, naša legenda. Inače, njegov nadimak je bio Zmaj. Tog dana je ušao u legendu. Poginuo u humanoj misiji jer nije želio da ubije vojnika. Poginuo pozivajući tog čovjeka da se preda i legalno pred organima suda odgovara za ono što je radio“, kazao je Čajić, koji je u Šamarliću vidio velikog uzora i prijatelja.

Suad Zeljković, jedan od saboraca Vinka Šamarlića i Samira Čajića Čaje, koji je jedno vrijeme bio i premijer Kantona Sarajevo, prisjetio se pogibije Vinka Šamarlića.

Posljednja naredba

Zeljković je tog dana do Hitne pomoći nosio upravo teško ranjenog Čajića.

„Zatekao sam ostale saborce koji su ležali po hodniku. Tamo je potom došao i Zoran Čegar. U tom trenutku smo ušli u jedu sobicu u Hitnoj. Na stolu je bio pokojni Vinko. Na sebi je imao donji dio uniforme, a do pasa je bio gol. Iznad njega je bio zastava s ljiljanima iznad glave. Izgledao je kao da spava, s osmjehom na licu.

Onako snažan, korpulentan, čak je izrazom izdavao zadnju naredbu: „Odradite no što treba da se odradi““, kazao je Zeljković svojevremeno Avdi Huseinoviću, koji je svojim radom učinio mnogo na očuvanju sjećanja na pokojnog Šamarlića.

Šamarlić danas ima svoju ulicu, u Lužanima, na Ilidži, a prije nekoliko godina, na mjestu njegove pogibije postavljena je spomen-ploča. Posthumno je odlikovan i "Zlatnom policijskom zvijezdom", "Medaljom za hrabrost" i "Ordenom zlatnog grba sa mačevima", a svake godine u spomen na njega u Sarajevu se održava Memorijalni, internacionalni Judo turnir.

Neka je slava i hvala Vinku Šamarliću, velikom heroju Bosne.

Program obilježavanja

Povodom dvije značajne godišnjice sutra, 8. juna će biti će upriličeno polaganja cvijeća i obraćanje prisutnima na grobu heroja Vinka Šamarlića u 10:00 sati na groblju Lav.

Također, u 13.30 u naselju Hrasno Brdo (Posavska ulica) bit će upriličeno cvijeća i obraćanje zvanicama na spomen ploči „Vinko Šamarlić“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Najnovije