25 godina rada za obrazovanje i Bosnu i Hercegovinu

N. Ka.
25 godina rada za obrazovanje i Bosnu i Hercegovinu
Foto: Radiosarajevo.ba / Udruženje Obrazovanje gradi BiH

Udruženje Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu 22. juna ove godine obilježava 25. godišnjicu i rada za bolju budućnost naše zemlje i mladih.

Mersiha Turudija, projket menadžer ovog Udruženja je danas na press konferenciji najavila brojne događaje koji žele da obilježe ovu važnu godišnjicu.

"Laka i Mirela su napravili pjesmu koju su poklonili Udruženju, objavili smo video spot kojim želimo da prikažemo šta smo to do sada uradili. 22. juna ćemo u Vijećnici organizirati koncert naše velike umjetnice Amire Medunjanin i predstaviti almanah udruženja, odnosno svojevrsnu biografiju našeg dosadašnjeg rada", kazala je Turudija.

Predsjednik skupštine Almin Škrijelj najavio je da će na 25. godišnjici Udruženja biti prijatelji, aktivisti i javne ličnosti koje daju podršku njihovom radu.

"Planirana je svečana skupština, a nakon toga svečana akademija gdje će se svima onim koji su zaslužni za naš rad uručiti zahvalnice. Imat ćemo i koncert Amire Medunjanin u sarajevskoj Vijećnici za sve naše stipendiste, donatore i prijatelje ali i sve one koji podržavaju rad Udruženja", kazao je Škrijelj i dodao:

"Sva djeca koja su prošla kroz ovo Udruženje osjećaju ga kao svoje, tako da ćemo svi na neki naćin slaviti svoj rođendan, ljubav i porodicu. Ja sam jedan od tih, zahvaljući zvijezdama kako nekada kažu i ljudima koji pružaju podršku, sam prošao kroz sve faze u ovom Udruženju i to nije mala stvar. Kada prođete sve ove faze i dobijete ovakvu čast to je za mene nešto najljepše u životu."

Preko 46 hiljada ljudi su uspjeli podržati kroz njihove aktivnosti, a kada bi se to pretvorilo u novac to je preko 12 miliona maraka, poručili su iz ovog Udruženja.

Monografija udruženja koja će biti predstavljena 22. juna sadrži imena svih bivših stipenista. Fokusirali su se da predstave sve projekte koji su rađeni u našoj zemlji. Rađena je u tiražu od hiljadu primjeraka i svi gosti koji dođu će dobiti po jedan primjerak, tako da bi svi donatori mogli vidjeti gdje su to svoj novac uložili.

Benjamin Poturak, koji je stipedinsta Udruženja već 14 godina kaže da je došao kao dječak kada mu je sve u životu bila igra, a sada je nko ko je pun novih znanja i isksutava i to sve zahvaljujući ljudima koji su uključeni u rad.

"Nadam se da ću ostati dio Udruženja i da ću sutra biti u mogućnosti da budem nečiji stipendista", zaključio je Poturak.

Majka djece koja su bili stipendisti Udruženja, Emina Čolpa kaže da bi se o Udruženju mogao napisati roman.

"Većina djece kao sto je Benjo oni gotovo i ne pamte očeve. Ovdje su našli djecu koji imaju iste probleme. Gospodin Divjak je valjda jedini čovjek koji je mislio o toj djeci. O stipendijama se zna, ali sta je uradio za psihčko zdravlje djece i roditelja, svi imaju jako veliko povjerenje u čika Jovu, kako ga oni zovu. Uvijek je polagao nadu u obrazovanje. Njegova riječ im i danas znači, a oni su sada već i odrasli, tako da su čika Jovo i Udruženje dio naših porodica", kazala je Čolpa.

Udruženje Obrazovanje gradi BiH - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba: Udruženje Obrazovanje gradi BiH

Jovan Divjak, izvršni direktor kaže da nije mogao ni sanjati kada se prije 25 godina okupilo oko 60 građana Sarajeva oko ove ideje da će ovoliko trajati i da će ovoliko posla uraditi.

"Kada smo obilježavali 10. ili 15. godišnjicu nismo mogli da vjerujemo. Mnogi naši bivši stipendisti su se u međuvremenu udali, oženili zvršili fakultete. Nemamo podatak osim dijela djece romske nacionalne manjine da je neko iz udruženja otišao vani. Zahvalni smo svima koji su nam dali podršku, a prvenstveno sredstvima informisanja jer bez vas ne bi mogli puno ovoga. Kada čujemo majku koja je sa nama provela 15-tak godina, pa osnovca koji je dosao do fakultetu je potvrda da smo bili na pravom putu", kazao je Jovo i dodao:

"Podučavamo mlade ljude da je temelj našeg bh. društva temelj obrazovanje i da je to put ka boljem sutra, da nas ne dijeli već da nas spaja."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije