200 činčila za jednu bundu: Prosvjedi u Sarajevu

Anadolija
200 činčila za jednu bundu: Prosvjedi u Sarajevu
Mali broj prosvjednika okupio se danas ispred Parlamenta BiH na mirnim demonstracijama protiv izmjena Zakona o zaštiti životinja

Dvadesetak aktivista nosilo je transparente na kojima je pisalo: "200 činčila za jednu bundu", "Farma krzna - sramota 21. vijeka", "Nazad u kameno doba ili ipak u 21. vijek", "Krzno ubija", "Tvoja bunda je imala lice".

Iz Udruženja Vegana Bosne i Hercegovine, koje je organizvalo protest, podsjetili su da je 2009. godine usvojena zabrana uzgoja životinja radi krzna sa prelaznim periodom od deset godina. 

Bivša predsjednica Udruženja "Prijatelji životinja u BiH" Maida Šabeta istakla je da oni od početka nailaze na šutnju u vezi sa ovim problemom u BiH. 

Prema podacoma, oko 200 porodica u BiH živi od uzgoja krzna

"Pokrenuli smo dvije peticije, jedna je na nivou BiH, druga na internacionalnom. Naša ima oko 700, dok internacionalna više od 10.000 potpisa. Parlament šuti i jedino imamo reakciju Marija Karamtića (zastupnika) koji govori o ekonomskom faktoru izmjena zakona što je totalna besmislica jer je Zakon donesen 2009. godine", kazala je Šabeta. Istakla je da su juče dobili pismo podrške od Holandije.

"U cijeloj Evropi postepeno kreću sa potpunim zabranama uzgoja, proizvodnje, izvoza i uvoza krzna. Rusija čak uvodi zabranu i ne znam o čemu mi onda pričamo", dodala je Šabeta. 

Aktivistkinja Lejla Šadinlija pojasnila je da je Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja usvojen 2009. godine i to je prelazna odredba sa prelaznim rokom od deset godina da bi se ljudi koji se bave uzgojem životinja i krzna u BiH prebacili na neke druge djelatnosti.

 

"Ima jako puno argumenata protiv ovoga", istakla je Šadinlija. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije