Pratimo slučaj 'medvjedić': Hoće li mališan otići u prihvatilište ili natrag u prirodu

Radiosarajevo.ba
Pratimo slučaj 'medvjedić': Hoće li mališan otići u prihvatilište ili natrag u prirodu

Nakon što je portal Radiosarajevo.ba objavio fotografije medvjedića kojeg je jedna izletnica pronašla napuštenog i izgladnjelog u šumi, te ga povela sa sobom kako bi ga nahranila, kontaktirali smo mnoge nadležne institucije. 

Slučaj "medvjedić" koji je snažno odjeknuo u bh. javnosti, otvorio je mnoge nedostatke u institucionalnom sistemu brige o zaštićenom životinjama, u koje se ubraja i bosanski medvjed.  

Pronađen medvjedić u šumi, šta uraditi dalje: Svi savjeti dobrodošli 

Šta raditi u situaciji kada u prirodi ugledate divlju životinju koja je ugrožena? 

Ostaviti nemoćnu životinjicu u njenom prirodnom okruženju - divljini, te je tako izložiti riziku da bez majčine skrbi ugine, ili je dovesti među ljude? Koga kontaktirati? Postoje li uhodane procedure u ovakvom slučaju? 

Nemamo prihvatilište za divlje životinje

Portal Radiosarajevo.ba kontaktirao je nedležno Federalno ministarstvo za okoliš i turizam FBiH koje je nadležno za listu zaštićenih životinja.  

Najveći problem je što naša zemlja nema prihvatilišta za divlje životinje, iako su postojale inicijative da se izgradi. Nažalost, ovakva ustanova zahtijeva mnogo novca za održavanje, kojeg naša zemlje nema, a trenutno je onemogućen pristup evropskim fondovima kojima bi se moglo finansirati uspostavljanje. 

Također, iako imamo Zakonu o zaštiti prirode, nedostaju uhodane zakonske procedure za ovakve slučajeve. Saznajemo da je prošle godine Ministarstvo izdalo dozvolu za privremenu skrb nad medvjedom, nalazaču koji se prošle godine našao u sličnoj situaciji. 

Ne uzimajte životinje iz prirode, nego obavijestite veterinarsku službu!

Rijad Tikveša iz organizacije Ekotim tvrdi da bi na osnovu CITES konvencije, čija je potpisnica naša zemlja, malenog medu trebalo izmjestiti u jedno od prihvatilišta u susjednu Hrvatsku ili Mađarsku. Tu bi mladunče, uz pomoć stručnih osoba a i ostalih medvjeda koji tu privremeno obitavaju, naučilo na ponašanje u prirodi te bi se jednoga dana moglo vratiti u svoje prirodno okruženje. 

Tikveša tvrdi da ovo nije "nemoguća misija" s administrativnog stanovišta, jer se putem Ureda za veterinarstvo pri Ministarstvu za vanjsku trgovinu, može i treba urediti prebacivanje mališana. 

Napominje da bi ovo bilo itekako poželjno pošto bosanski medvjedi genetski odgovaraju evropskim medvjedima, te će tako doprinijeti obnavljanju ove zaštićene populacije. 

Također, apelira na izletnike da, ukoliko se nađu u sličnoj situaciji, postupe po zakonu i ne uzimaju životinju sa sobom. Po zakonu, potrebno je obavijestiti nadležnu veterinarsku stanicu ili veterinarsku ambulantu koja će procijeniti stanje životinje i znati kako da postupi dalje. 

Evo šta nalaže Zakon o zaštiti prirode u svom članu 113: 

Strogo zaštićene životinje zabranjeno je:

- uzeti iz prirode;
- namjerno uhvatiti, i/ili ubiti;
- namjerno oštetiti i/ili uništiti njihove razvojne oblike, gnijezda ili legla;
- namjerno uznemiriti, naročito u vrijeme razmnožavanja, podizanja mladih, migracije i hibernacije, ako bi uznemiravanje bilo značajno u odnosu na ciljeve zaštite;
- namjerno uništiti i/ ili uzeti jaja iz prirode ili držati prazna jaja;
- oštetiti ili uništiti područja njihova razmnožavanja ili odmaranja, te
- prikriti, držati, uzgajati, trgovati, uvoziti, izvoziti, prevoziti i otuđiti ili na bilo koji način pribaviti i preparirati.

Nenamjerno hvatanje i ubijanje strogo zaštićenih životinja prijavljuje se Federalnom ministarstvu, te Federalnom zavodu koji vode evidenciju o nenamjerno uhvaćenim i ubijenim strogo zaštićenim životinjama.

Nalazač je dužan obavijestiti nadležnu veterinarsku stanicu i veterinarsku ambulantu privatne prakse i Federalno ministarstvo o:

- pronađenim mrtvim primjercima strogo zaštićenih divljih životinja;

- primjercima strogo zaštićenih divljih životinja koje su bolesne ili ozlijeđene u mjeri da nisu sposobne samostalno preživjeti u prirodi.

U Federalnom ministarstvu za okoliš i turizam rečeno nam je da postoji još jedan način da se riješi konkretan slučaj - nalazačica bi trebala kontaktirati lovačka društva koja su najbliža području gdje je medvjedić pronađen, kako bi oni životinju pokušali vratiti u prirodu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije