10. Dani BHAAAS: Od milijarditog dijela sekunde do kriptografije i kompleksnosti

Radiosarajevo.ba
10. Dani BHAAAS: Od milijarditog dijela sekunde do kriptografije i kompleksnosti
Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i nauka (BHAAAS) i ove godine organizira jedan od najvećih naučnih skupova u regiji – Dani BHAAAS, koji će se održati od 21. do 24. juna u hotelu Termag na Jahorini.   

Dani BHAAAS se organiziraju već deset godina, a jubilej ove značajne manifestacije biće u znaku zanimljivih naučnih predavanja. Očekuje se dolazak preko hiljadu sudionika, uključujući stotine predavača koji sudjelovati u dvadeset sedam simpozija iz medicine i tehničkih, prirodnih, društvenih i humanističkih nauka. 

Tako će akademik Dejan Milošević govoriti o najnovijim istraživanjima u atonauci, novoj oblasti nauke koja proučava kretanja i interakcije sa svjetlošću elektrona u atomima. Jedna atosekunda je milijarditi dio milijarditog dijela sekunde, a atonauka proučava njihovo kretanje.

Akademik Milošević redovni je profesor teorijske fizike na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Redovni je član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, a od 2014. je član Evropske akademije nauka i umjetnosti. Ovaj dobitnik individualne Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva za 2011. godinu,  objavio je 175 naučnih radova koji su, prema Web of Science, citirani čak 6300 puta.

Kako omogući transmisiju poruke na način na koji je samo pošiljalac i primalac mogu pročitati, upoznat će nas profesor matematike na Wellesley College u Bostonu Ismar Volić. Ovaj  bh. stručnjak, koji je držao preko 150 predavanja na pet kontinenata, govorit će na temu “Kriptografija i privatnost”. Regulacija kriptografije je aktivna i delikatna debata sa velikim reperkusijama na privatnost, a u njenom centru je matematika na kojoj počivaju kriptografski algoritmi.

Pored toga, profesor Volić će održati još dva predavanja, jedno u simpoziju primijenjene matematike, na temu topološke obrade podataka, nauke koja izučava "oblik" podataka, a drugo u simpoziju edukacije gdje će se osvrnuti na važnost STEM (science, technology, engineering, mathematics) obrazovanja, pogotovo u zemljama u razvoju.

Zanimljivo je da je Volić, Fulbright stipendista i pod okriljem tog programa provodi tekući semestar kao gostujući istraživač na Odsjeku za Matematiku Prirodno-Matematičkog Fakulteta u Sarajevu.

Kompleksnost je svuda oko nas i to je jedna od kritičnih nauka za 21. vijek., a o ovoj temi govorit će profesor na Univerzitetu Sjeverne Karoline u Šarloti dr. Mirsad Hadžikadić. Njegovo istraživanje obuhvata oblasti analitike, vještačke inteligencije, medicinske informatike i kompleksnih sistema.  Do sada je objavio preko 50 naučnih radova i tri knjige, organizirao međunarodne konferencije, a glavni je editor za časopis Politika i kompleksni sistemi. Dr. Hadžikadić je osnivački dekan Koledža za Informacijske tehnologije i osnivački direktor Instituta za kompleksne sisteme. Trenutno obavlja funkciju Izvršnog direktora analitičkih programa.

O BHAAAS:

Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i nauka (BHAAAS) je neprofitna i nepolitička američka organizacija koja okuplja visoko etablirane stručnjake s najuglednijih američkih obrazovnih institucija i kompanija, a koja broji oko 230 redovnih, dopisnih ili počasnih članova. Ovo je međunarodna afirmirana institucija, čija je misija širenje i razvoj nauke i umjetnosti, slobodno dijeljenje ideja među bh. dijasporom, te povezivanje I saradnja sa bh. naučnicima I umjetnicima u svrhu izgradnje mostova sa domovinom. BHAAAS je, osnovana je 2007. godine u Sjevernoj Americi čiji su članovi istaknuti doktori nauka i istraživači, profesionalci u različitim oblastima i umjetnici bh. porijekla koji žive, uglavnom, u Sjevernoj Americi (Kanadi i SAD), ali i u Zapadnoj Evropi. Prema članstvu, BHAAAS i aktivnostima, jedna od najvećih i najznačajnijih organizacija akademske dijaspore Bosne i Hercegovine.

10. Dani BHAAAS:

Deseti Dani BHAAAS ove se godine održavaju od 21. do 24. juna u hotelu Termag na Jahorini.  Očekuje se da će ovo biti jedan od najvećih naučnih skupova na Balkanu koji će privući preko hiljadu sudionika, uključujući stotine predavača u dvadeset sedam simpozija iz medicine i tehničkih, prirodnih, društvenih i humanističkih nauka.  Bogat kulturni sadržaj će pratiti naučni program koji uključuje izložbu Safeta Zeca, koncert sarajevske filharmonije i izložbu "Sjećanje na kamen" organizovane u saradnji BHAAAS-a i Zemaljskog muzeja u Sarajevu. Uz mnoge stručnjake iz Amerike i Evrope koji su potvrdili dolazak, 10. Dani BHAAAS-a će privući veliki broj doktora, profesionalaca, akademskih radnika i umjetnika iz Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije